Bliksemschade, wordt dat goed door verzekeringen?

Met het onstuimige weer in Nederland hebben we regelmatig te maken met een fikse onweersbui. Het kan er dan ook soms heftig aan toe gaan. Sommige mensen vinden het prachtig, anderen krijgen er de rillingen van. In de meeste gevallen gaat het goed, maar onweer kan als het niet goed gaat voor enorme schade aan een woning of bedrijfspand richten. Vaak vragen mensen zich dan ook af of schade ontstaan door bliksem vergoed wordt door verzekeringen. In dit artikel gaan we daar dieper op in.

Over wat voor schade hebben we het?

Bliksemschade kan voor een hoop ellende zorgen en gaat vaak gepaard met brand. De gevolgen kunnen enorm zijn, van brandplekken, kapot apparatuur en er kunnen zelfs scheuren in de muren ontstaan. De bliksem hoeft trouwens niet eens perse bij jouw woning in te slaan. Ook wanneer de bliksem bij jouw buren inslaat kan dit voor schade aan jouw woning zorgen. Bij een blikseminslag komt er teveel spanning te staan op jouw stroomnetwerk wat overspanning schade of inductieschade als gevolg kan hebben.  

Wat vergoedt de verzekering?

Zoals we hierboven besproken hebben kan bliksemschade gevolgen hebben voor jouw inboedel, dus het elektronische apparatuur in huis, als de opstal, de woning zelf. In principe vergoedt zowel een opstalverzekering als een inboedelverzekering de schade aan jouw apparatuur of jouw woning. Je zou daar dus geen aanvullende dekking voor nodig hebben. Toch adviseren we je wel om dit na te kijken in de polisvoorwaarden.

Voorkomen is beter dan genezen

Ondanks dat de schade vergoedt kan worden, wil je de kans op een blikseminslag liever voorkomen. Stel dat er brand uitbreekt, emotionele herinneringen zoals foto’s krijg je er niet mee terug. En dan hebben we het nog niet eens over de emotionele schade die een blikseminslag als gevolg kan hebben. Gelukkig kun je zelf een aantal stappen ondernemen om bliksemschade te voorkomen. Dat kun je onder andere doen door jouw woning te voorzien van bliksembeveiliging. Zo kun je een bliksemafleider of overspanningsbeveiliging aanbrengen op kabels. Dit kan een flinke investering zijn, maar dan weet je wel dat jouw woning geen gevaar kan oplopen. Dit is zeker verstandig wanneer jouw huis in een vrije omgeving staat en hierdoor een makkelijk “doelwit” is voor bliksem. Daarnaast kun je nog andere maatregelen nemen. Zo kun je bijvoorbeeld tijdens onweer alle stekkers van elektrische apparatuur uit het stopcontact halen, zodat deze niet onder een te hoge spanning kunnen komen te staan.