Autoruiten vervangen tegen lage kosten

Autoruiten vervangen tegen lage kosten

Wanneer u veel gebruikmaakt van uw auto dan is het vrijwel onvermijdelijk dat op een gegeven moment één of meerdere autoruiten beschadigen. Dit kan in veel vormen voorkomen en diverse oorzaken hebben. Natuurlijk is het niet in alle gevallen nodig om de autoruiten te vervangen, maar wanneer reparatie niet meer mogelijk is zal er helaas niks anders opzitten. Veel mensen weten niet goed wat ze in welke situatie moeten doen en wanneer bijvoorbeeld reparatie wel of niet kan. Wij vertellen u hier meer over de schade aan autoruiten en de mogelijkheden die er zijn om deze ruiten te vervangen.

 

Hoe kan schade aan de autoruiten ontstaan?

Eén van de meest voorkomende soorten schade aan autoruiten is een sterretje in de voorruit. Dit kan op veel manieren ontstaan. Vaak komt het doordat kleine steentjes of stukjes asfalt of beton losraken door de vele auto’s die over een weg rijden. Deze steentjes kunnen vervolgens door de autobanden omhoog worden geschoten en op een daarachter rijdende auto belanden. Zeker wanneer dit met een hoge snelheid gebeurt is een sterretje in de voorruit snel gevormd.

 

Een andere oorzaak voor schade aan autoruiten zijn ongelukken en botsingen. Vooral wanneer een auto van de achterkant of zijkant wordt geraakt zijn kapotte autoruiten een veelvoorkomend probleem. De voorruit van uw auto heeft door de motorkap nog een grotere buffer, maar bij een ongeluk op hogere snelheid zal deze autoruit ook beslist sneuvelen.

 

Helaas zijn er ook genoeg gevallen per jaar van vandalisme of diefstal. Autoruiten worden ingeslagen zodat er iets uit de auto kan worden gestolen, of gewoon omdat ze op de verkeerde tijd op de verkeerde plek staan. Door de auto bijvoorbeeld binnen neer te zetten wanneer dit mogelijk is en alle kostbaarheden uit de auto te halen, kan dit risico kleiner worden gemaakt.

 

Schade aan voorruit of schade aan achter- of zijruit

Autoruiten zijn niet allemaal op dezelfde manier en van hetzelfde materiaal gemaakt. Zo beschikken eigenlijk alle auto’s over voorruiten van gelaagd glas. Dit bestaat uit twee lagen glas met daartussen een laag PVB-folie. De voorruit is extra sterk zodat deze een harde impact kan incasseren. Bovendien zorgt de speciale productiemethode ervoor dat de autoruit niet kan barsten. De scherven zouden namelijk grote schade kunnen aanrichten bij de inzittenden.

 

De achter- en zijruiten van een auto kunnen wel in stukjes breken. Dit zijn echter zeer kleine stukjes glas. Dit komt omdat deze autoruiten van gehard glas zijn gemaakt. Dit ontstaat wanneer bij de productie de verhitting en het afkoelen zeer snel gaat. Door de hoge spanning van dit glas breekt het in zeer veel kleine stukken die minder letsel veroorzaakt dan grote scherven glas.

 

Door de verschillende productiemethodes en gebruikte materialen zijn er verschillende soort schade die kunnen ontstaan aan de autoruiten. De sterretjes in de voorruit kunnen bijvoorbeeld niet in de achterruit of zijruit ontstaan. Die zouden in zo’n geval in plaats daarvan breken.

 

Reparatie mogelijk of autoruiten vervangen?

Voorruiten zijn de enige autoruiten die mogelijk gerepareerd kunnen worden. Dit kan alleen zolang het om een klein sterretje gaat. Een grote ster of een barst kan niet worden gemaakt. Dan is de voorruit vervangen de enige oplossing. Dit is overigens niet altijd direct nodig. Het hangt onder andere van de plek en van het formaat van de barst af of dit direct moet gebeuren, of dat u er nog wel een tijdje mee door kunt rijden.

 

Bij achterruiten en zijruiten is het een ander verhaal. Bij een harde impact zullen deze autoruiten direct helemaal kapot gaan en daarom is reparatie eigenlijk nooit mogelijk. Deze autoruiten zullen moeten worden vervangen door nieuwe exemplaren. Dit kunt u beter snel doen, want anders kan bijvoorbeeld regen het interieur en de elektronica aantasten en is het voor dieven kinderspel om de auto binnen te komen.

 

Autoruiten tegen lage kosten vervangen

Autoruiten vervangen is bij merkdealers zeer prijzig. Dit komt vooral omdat alleen deze bedrijven in eerste instantie autoruiten mogen verkopen waar een merklogo opstaat. Zo creëren de automerken een monopolie en kunnen ze de prijs hoger houden dan eigenlijk nodig is gezien de productie- en loonkosten.

 

Bij after market autoruiten is dit niet het geval. Hoewel deze ruiten van dezelfde hoge kwaliteit zijn, zit er geen merklogo op en mogen ze daarom ook verkocht worden door niet-merkdealers. Door concurrentie zijn deze autoruiten een stuk scherper qua prijs en voor u als autobezitter dus voordeliger. Zoek en vergelijk goed de diverse soorten autoruiten en de aanbieders om de beste prijs te vinden!

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.