Autoverzekering afsluiten: welke dekking heb je nodig?

Autoverzekering afsluiten: welke dekking heb je nodig?

Heb je een nieuwe auto gekocht? Dan vraag je je waarschijnlijk af welke dekking je nodig hebt. In Nederland is het voor iedere autobezitter verplicht om een autoverzekering te hebben. De minimale dekking is die voor wettelijke aansprakelijkheid. Dit wordt normaliter afgekort tot een WA verzekering. Deze verzekering heeft iedereen met een auto nodig maar het is ook mogelijk om een uitgebreide dekking te nemen. Dit kan met een beperkt casco verzekering of met de volledig casco verzekering. Deze twee autoverzekeringen zijn een aanvulling op de standaard WA autoverzekering.

Beperkt en volledig casco
Je hebt een betere dekking met de beperkt casco of all risk verzekering. Bij de beperkt cascoverzekering ben je ook gedekt tegen schade door diefstal, brand en ruitbreuk. De volledig cascoverzekering dekt nog meer. Hieronder valt ook alle schade aan de auto en ook de schade die de persoon zelf aanricht. De autoverzekering met volledig casco (uitleg hier) heeft de meest uitgebreide dekking maar kost ook het meest.

Premies
De premies van autoverzekeringen stijgen ieder jaar. Zo zijn in 2016 de prijzen voor allrisk verzekeringen met 14% gestegen, de premies voor beperkt casco met 22% en 31% voor WA verzekeringen. Meerdere factoren zijn belangrijk voor de prijs van een autoverzekering. Voor de premie hoogte zijn deze factoren van belang:

  • aantal jaren zonder schade
  • soort en type motorrijtuig
  • jaarlijkse aantal kilometers
  • leeftijd van de verzekerde
  • woonplaats
  • hoogte van het eigen risico

Hoe werkt de bonus malus ladder?
Met de bonus malus ladder krijg je korting op de premie. Deze korting krijg je wanneer je gedurende een bepaalde tijdsperiode geen schade maakt. Er kan maximaal 70% tot 80% worden toegekend. Hoeveel korting je precies krijgt is afhankelijk van het aantal jaren zonder schade. Dit wordt het aantal schadevrije jaren genoemd. Hoe langer er geen schade wordt veroorzaakt hoe lager de premie wordt. Een reductie op de premie is enkel wanneer er geen schade veroorzaakt wordt. Deze korting wordt hoger wanneer er geen schade veroorzaakt wordt.