Bedrijfsongevallen, wat en hoe
Het kan iedereen gebeuren; een ongeluk of ongeval op het werk. Soms is er niet veel aan de hand, maar het kan ook ernstig letsel opleveren. Het is daarom erg verstandig om te weten wat deze ongevallen inhouden, en hoe je ervoor gecompenseerd kan worden. In dit blog ga ik jullie hierover vertellen.
Hoe gebeuren bedrijfsongevallen
Bedrijfsongevallen omvatten ongelukken die zijn gebeurt op het werk. Deze kunnen allerlei oorzaken hebben, bijvoorbeeld iets breken of losschieten, een plotselinge aanrijding, uitglijden over een natte vloer en nog ontelbaar andere situaties. Werkgevers hebben een zorgplicht voor hun werknemers, wat betekend dat ze moeten zorgen voor een veilige werkplek, moeten voorkomen dat je ziek wordt of een ongeval krijg, moeten uitleggen hoe je veilig werkt en dat dit ook wordt nagevolgd.
Bedrijfsongevallen kunnen verschillende aansprakelijkheden hebben. Zo kan het vaak de schuld zijn van de werkgever. Dit gebeurt doordat ze zich niet aan de zorgplicht houden, door niet opletten of geen veilige werkomgeving te creëren. De schuld kan echter ook bij de werknemer liggen. Dit gebeurt echter alleen als het ongeval is gebeurt door opzettelijke en bewuste roekeloosheid. Dit houdt in dat de werknemer voor het ongeval risico’s nam, en zich niet aan de veiligheidsvoorzieningen hield. Of de aansprakelijkheid bij de werkgever of werknemer ligt, moet vaak beslist worden door de rechter d.m.v. bewijs van beide kanten.
Wat kan ik doen?
Bij een bedrijfsongeval waar je het slachtoffer van bent, en je schade hebt opgelopen, dan heb je mogelijk recht op schadevergoeding. Meestal is in dit geval de werkgever aansprakelijk, en zou je dan vergoeden om de zorgplicht na te komen. Als hij niet vindt dat hij aansprakelijk is, of omdat hij vindt dat jij aansprakelijk bent, kan het zijn dat hij weigert de vergoeding te betalen. Het kan daarom verstandig zijn om juridische hulp in te schakelen, zoals Letselschade advocaat Enschede. Een advocaat als deze is gespecialiseerd in het verdedigen van jouw standpunt, en ervoor zorgen dat je krijgt waar je recht op hebt.
Hopelijk weet je nu beter wat een bedrijfsongeval precies is, hoe het kan ontstaan en wat de gevolgen ervan zijn. Weet wel dat voorkomen nog steeds het beste werkt bij een ongeval, maar dat als puntje bij paaltje komt je wel goed voorbereid moet zijn.