Besparen op je printkosten, hoe doe je dat?

Besparen op je printkosten, hoe doe je dat?

Als je thuis een printer hebt staan en regelmatig iets afdrukt, dan weet je dat printen niet goedkoop is. Toch weten veel mensen niet dat het nog stukken goedkoper kan. Als je een beetje je best doet kun je soms wel tot 80% besparen op je printkosten. Hoe je dat doen? Dat lees je in dit artikel. 

De keuze van je printer

Eigenlijk begint alles met de keuze van je printer. Waarschijnlijk heb je al een printer thuis staan, maar wellicht loont het om toch eens te kijken of het niet verstandig is een andere printer aan te schaffen. Ten eerste is het belangrijk dat de printer compatible is met kloon cartridges. Dit zijn namaak cartridges die wel in de printers van de gevestigde merken passen, maar die niet van de fabrikant zelf zijn. Deze inkt is veel goedkoper dan de inkt van printerfabrikanten. Maar daarnaast is het ook belangrijk dat het mogelijk is enkele instellingen van je printer te wijzigen. Daar komen hieronder even op terug. 

Instellingen van je printer wijzigen

Als je een beetje een goede printer hebt, is het mogelijk enkele instellingen te wijzigen, zodat je goedkoper kunt gaan printen. Zo kun je bijvoorbeeld de kwaliteit van de afdruk naar beneden stellen. Dit doe je natuurlijk alleen bij printjes die niet zo belangrijk zijn. Er zal dan minder inkt verbruikt worden. Verder kun je de printer ook standaard op zwart wit instellen. Zwart wit inkt is namelijk goedkoper dan kleuren inkt. Tot slot kun je de printer ook instellen op dubbelzijdig printen, waardoor er minder papier verbruikt wordt. 

Koop geen originele inktcartridges

Bij de eerste tip hebben we het er al even over gehad, maar het loont om imitatie inkt te kopen. Veel mensen zijn bang dat deze inkt minder kwaliteit zou hebben dan originele cartridges, maar uit meerdere onderzoeken blijft dat het tegendeel bewezen is. 

Lettertype 

Waarschijnlijk heb je nog nooit over de keuze van je lettertype nagedacht als je aan het schrijven bent, maar ook hiermee kun je besparen op je printkosten! Zo zijn er lettertypes die minder inkt verbruiken dan andere lettertypes. Ecofont is hier een voorbeeld van. Zij hebben een speciaal lettertype ontwikkeld met kleine gaatjes(die niet zichtbaar zijn) in de letter, zodat er minder inkt verbruikt wordt. Hier heb je echter wel een licentie voor nodig. Een gratis alternatief is bijvoorbeeld Garamond. 

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.