Black Friday ontstaansgeschiedenis

Black Friday ontstaansgeschiedenis

In Nederland is de ‘shop feestdag’ Black Friday nog niet zo bekend, omdat deze uit Amerika is overgewaaid. In Amerika daarentegen is deze al langer dan een eeuw een vertrouwd fenomeen. Er zijn verschillende theorieën over hoe Black Friday is ontstaan en waarom het deze naam heeft. Black Friday is de dag na Thanksgiving en veel mensen beginnen op deze dag met kerstinkopen doen. De winkeliers hebben veel omzet omdat mensen massaal toestromen en er meer wordt verkocht dan normaal. Maar dat de winkeliers deze dag uit de rode cijfers kwamen is een verklaring die als een misvatting wordt beschouwd.

 

Ziekmeldingen voor kerstshoppen
Dit lijkt op het verhaal dat winkeliers hadden gepleit voor een verschuiving van de Thanksgiving feestdag in de jaren 40 van de vorige eeuw omdat er anders te weinig tijd zou zitten tussen Thanksgiving en de kerstdagen waardoor ze omzet mis zouden lopen. De voormalige president Franklin D. Roosevelt gaf de winkeliers en de mensen die van shoppen hielden hun zin maar na druk van onder andere football coaches werd dit weer terug veranderd. Daarnaast zouden heel veel shopliefhebbers zichzelf de dag na Thanksgiving ziekmelden omdat ze koste wat het kost op deze dag hun inkopen wilden doen voor kerstmis.

 

Waarom de naam Black Friday?
Er zijn ook diverse negatieve verklaringen voor de zo populaire shoppingdag in omloop. Een verhaal dat als een verklaring wordt gegeven maar er in feite niet zo veel mee te maken heeft is de beurscrash van 1869 waarin de goudprijs binnen een minuut daalde naar 20%. Een verontrustende verklaring van sommige mensen is dat er ten tijde van de slavernij veel donkere slaven goedkoop werden verkocht. Dit werd op Facebook verspreid maar zonder bewijs. De meest geaccepteerde verklaring is die van politiemensen uit Philadelphia die niet blij waren dat het na Thanksgiving zwart zag van de bezoekers in hun stad.