Broker vergelijken: waar moet je opletten?
Binaire opties winnen aan populariteit en brokers waar je deze kunt verhandelen springen als paddenstoelen uit de grond. Waar moet je opletten als je een broker in binaire opties gaat vergelijken? Om een goed antwoord op deze vraag te kunnen geven zullen we eerst uiteenzetten wat binaire opties precies zijn en welke risico’s deze met zich meebrengen.
Wat zijn binaire opties?
Binaire opties zijn een vrij nieuw instrument waarmee op de beurs belegd kan worden. Net zoals bij gewone opties hebben binaire opties iets als onderliggende waarde. Dit kan de koers van een aandeel zijn, een valutapaar, index of een grondstof zoals olie of goud.
Net zoals bij gewone opties zal er een visie moeten zijn over de koers ontwikkeling van de onderliggende waarde. Indien men verwacht dat de koer van de onderliggende waarde zal gaan stijgen dan koopt men een call optie. Indien men verwacht dat de onderliggende waarde zal gaan dalen dan koopt men een put optie.
Als men een call optie koopt en de onderliggende waarde stijgt dan maakt men winst. Bij een normale opties kan deze winst slechts een paar procent bedragen maar ook honderden procenten in het geval de onderliggende waarde veel stijgt.
Met een put optie wordt winst gemaakt indien de onderliggende waarde daalt. Bij normale opties kan dit een kleine winst zijn bij een lichte daling en een grote winst bij een grote waardedaling.
Bij binaire opties is dit anders. Bij een binaire call optie wordt de inleg (bijna) verdubbelt als de onderliggende waarde stijgt. Dit ongeacht hoeveel de onderliggende waarde stijgt. Als de onderliggende waarde een aandeel is en deze is slechts één cent in waarde gestegen dan wordt met een binaire optie toch de inleg nagenoeg verdubbelt.
De inleg wordt nooit helemaal verdubbelt. Bij de meeste brokers krijg je 85% tot 90% procent bovenop je inleg als je de koersontwikkeling goed hebt voorspelt.
Als je een binaire put opties hebt dan maak je winst zodra de onderliggende waarde in waarde daalt. Hoeveel de onderliggende waarde daalt maakt daarbij ook niet uit.
Het voordeel van binaire opties is dan ook dat je veel winst kan maken ondanks kleine koersuitslagen. Als je graag handelt op de beurs dan is dit ideaal. Je kan dan ook op rustige beursdagen veel geld verdienen (of verliezen).
Bij een binaire opties is het dan ook alles of niets. Als je de richting van de onderliggende waarde goed voorspelt dan verdubbel je (nagenoeg) je inleg. Als je de richting echter fout hebt dan ben je je inleg volledig kwijt.
Een ander kenmerk van binaire opties zijn de korte looptijden. Er zijn binaire opties met een looptijd van 30 minuten, een uur tot maximaal een week. Het meest gebruikelijk zijn de binaire opties met een looptijd van een uur.
Dit zijn veel kortere looptijden dan gewone opties. De hebben looptijden van een maand, 2 maanden, 3 maanden, 6 maanden, 9 maanden, een jaar, 3 jaar en 5 jaar.
Het risico is met binaire opties dan ook groter.
Binaire opties brokers vergelijken
Als je binaire opties gaat vergelijken dan zijn er een aantal zaken belangrijk. Voor de winstgevendheid van beleggen is de uitbetaling van groot belang.
Zoals hierboven al beschreven verdubbel je niet helemaal je inleg met binaire opties in het geval je de waardeontwikkeling goed hebt voorspelt. Je krijgt bij de meeste brokers tussen de 85% en 90% uitbetaald. Bij sommige zelfs nog ietsje meer of minder. Het verschil tussen 100% uitbetalen en de daadwerkelijke uitbetaling (bijvoorbeeld 90%) is de winst van de binaire optie broker. Je betaald dan verder ook geen transactiekosten of andere fee om te kunnen handelen. Als je je inleg verliest dan betaal je eigenlijk geen fee, een schrale troost.
Om winstgevend te kunnen handelen met binaire opties zal meer dan de helft van je transacties winstgevend moeten zijn. Je krijgt bij winst immers niet je volledige inleg verdubbelt. De hoogte van de uitbetaling is van grote invloed op je uiteindelijke beleggingsresultaat, als je dat over een langere periode gaat bekijken.
Een ander punt van aandacht bij het vergelijken van binaire opties brokers is of deze zijn goedgekeurd bij de AFM. Als ze deze goedkeuring hebben dan zullen deze brokers je handelstegoed bij een derden partij moeten onderbrengen. Hierdoor loop je niet het risico dat je je handelstegoed kwijt bent als de broker failliet raakt.
Een ander punt van aandacht zou de software van de broker moeten zijn. Qua uitbetaling zitten de grote brokers allemaal zo’n beetje op hetzelfde percentage. Ze beconcurreren elkaar op het gebied van software en ondersteunende tools. Hierbij gaat het om de interface waarmee je de transacties doet. Het spreekt voor zich dat het belangrijk is dat deze interface makkelijk te bedienen moet zijn en duidelijk moet zijn.
Daarnaast geven sommige brokers ondersteunende tools. Tools welke je helpen bij het nemen van beslissingen. Zo zijn er bijvoorbeeld ondersteunende tools welke gebruik maken van technische analyse voor de aan- en verkoopbeslissingen. Goede ondersteunende tools kunnen het verschil maken tussen winst- of verliesgevend handelen.
Wat goed is om te weten is dat sommige brokers geen echte koersen van aandelen of indices in hun platform gebruiken. Ze volgen vaak wel de koersen van de echte aandelen of indices maar dan net niet helemaal. Dit is heel vervellend omdat je beslist of je een call of een put koopt op basis van de echte koers van het aandeel of een index. Als een aandeel of een index veel stijgt of daalt dan geeft dit meestal geen problemen. Maar als een index in het echt net 0,01 punt hoger staat dan kan bij je broker aangegeven worden dat de index net 0,01 punt lager staat waardoor je je inleg verliest.