BTW voordeel voor houders zonnepanelen

BTW voordeel voor houders zonnepanelen

Onder de huidige Belastingwetgeving in Nederland kunt u reeds in aanmerking komen voor belastingteruggaaf als ondernemer voor uw zonnepanelen. U dient zich daarvoor aan te melden bij de Belastingdienst middels het formulier: “Opgaaf Startende Onderneming”.

 

 

De Belastingdienst zal dan binnen 5 werkdagen beoordelen of u ondernemer bent in de zin van de BTW. U ontvangt daarna een BTW-nummer.

Middels dit BTW-nummer op zonnepanelen kunt u alle facturen met een factuurdatum, ná de toekenning van de BTW-plicht die betrekking hebben op uw zonne-installatie terug vragen. U dient daarvoor periodiek (in de meeste gevallen: per kwartaal) een aangifte Omzetbelasting in te dienen.

Moet ik een handelsnaam voor mijn zonne-“onderneming” verzinnen? Dat mag, de Belastingdienst kan u registeren op een handelsnaam, maar u mag uiteraard ook uw eigen naam gebruiken. U hoeft zich dus niet in te schrijven bij de Kamer van Koophandel!

Met uw ondernemerschap ontstaan tevens administratieve verplichtingen en een facturatieverplichting. Daarvoor dient u het terugleveren aan uw energiemaatschappij via het net aan te tonen. Monitoring van opwek en het verbruik van het zonne-energiesysteem is daarmee essentieel. Welke gevolgen dit heeft voor de jaarnota die u van uw energiemaatschappij ontvangt moet nog duidelijk worden.

 

Aangifte omzetbelasting voor zonnepanelen

Ook dient u ieder kwartaal een aangifte Omzetbelasting te doen. In het jaar na de aanschaf, heeft u waarschijnlijk geen kosten meer aan uw zonne-installatie en dient u dus BTW te betalen aan de Belastingdienst. Blijft dit bedrag beneden de grens van € 1.345,-? Dan komt u in aanmerking voor de Kleine Ondernemers Regeling (KOR). U dient dan wél aangifte te doen, maar hoeft het bedrag beneden € 1.345 niet te betalen.

Is uw zonne-installatie dermate van omvang dat het waarschijnlijk is dat u voor de resterende looptijd onder dit bedrag aan BTW blijft, dan kan u een verzoek indienen voor volledige ontheffing van administratieve verplichtingen. Doe dit niet in het eerste jaar, want daarmee vervalt tevens uw recht op teruggave!

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.