CFD-brokers vergelijken

CFD-brokers vergelijken

Steeds meer particuliere beleggers kiezen om te traden met zogenaamde CFD’s. Maar wat zijn dat eigenlijk en kan iedereen zomaar een CFD-positie aannemen? Laten we beginnen bij het begin. Een CFD is in feite een contract tussen jou als belegger en een CFD-broker. Deze overeenkomst heeft betrekking op de waarde van aandelen, grondstoffen, index of valuta (financiële instrument). Dus op het moment dat je een CFD-positie inneemt, koop je virtueel effecten zonder dat je die voor de 100% hoeft te betalen. Dat is namelijk het grote voordeel van CFD, je moet een minimale dekking van 10% op je rekening hebben en houden terwijl je ondertussen handelt met het volledige bedrag van de onderliggende waarde van het financiële instrument. De winst die je maakt over de totale waarde van je CFD-positie wordt bijgeschreven op je CFD-rekening. Klinkt aantrekkelijk toch? Natuurlijk kan de waarde van een aandeel ook verminderen, dan wordt het verlies van uw saldo afgeschreven. Dus het is niet alleen maar rozengeur en maneschijn. Het traden in CFD’s kan dus lucratief zijn, maar bij welke CFD-broker ben je in goede handen? Vergelijken is een hele belangrijke eerste stap. Vergeet niet dat CFD-brokers geld aan je willen verdienen. Zo zijn die bij veel tradingplatforms een stuk hoger als we die vergelijken met eToro (die als zeer betrouwbaar én voordelig bekend staat). Transparantie is belangrijk. Bij Plus500 kun je bijvoorbeeld door middel van een demo account eerst een tijdje oefenen met CFD’s voor je met echt geld gaat traden. Op die manier raak je vertrouwd met CFD-posities en de werkwijze van het tradingplatform. Hieronder geven we je enkele tips waar je op moet letten als je op zoek gaat naar een CFD-broker.

Welke effecten biedt de CFD-broker aan?

Over het algemeen bieden CFD-brokers de mogelijkheid om te handelen in de bekende indices. We kennen allemaal de AEX, Nasdaq, DAX en S&P500. Daarnaast is het meestal mogelijk om te handelen in bijvoorbeeld gas, olie, goud en graan, maar ook in cryptocurrencies en valuta’s zoals de euro en de Amerikaanse dollar. Maar er zijn ook CFD-brokers die specifieke aandelen van grote multinationals aanbieden.

Een rekenvoorbeeld

Stel je opent een CFD-positie ter waarde van 10 aandelen van Tesla met een koers van 450 euro per aandeel. Dan is de waarde van je CFD-positie dus 10 x 450 euro = 4.500 euro. In dit rekenvoorbeeld is het nodig om 10% van de onderliggende waarde op je rekening te hebben, dat is 450 euro. Wanneer het aandeel Tesla vervolgens stijgt naar 500 euro is de CFD-positie 5.000 euro waard. Deze winst van 500 euro wordt dan op je CFD-rekening bijgeschreven.

Zekerheid dankzij financiële autoriteit

Het is belangrijk om na te gaan of een broker onder toezicht staat van een betrouwbare financiële autoriteit. In Nederland kennen we allemaal de AFM, maar ook de FCA in Engeland en CySEC in Cyprus controleren CFD-brokers. Op deze manier weet je zeker dat een tradingplatform gecontroleerd wordt én heb je een autoriteit achter de hand als je een klacht hebt.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.