Dakpannen vervangen: kies voor de juiste dakpan

Dakpannen vervangen: kies voor de juiste dakpan

Dakpannen kunnen door slijtage na verloop van tijd niet meer goed zijn. Ook de blootstelling aan de weersomstandigheden kunnen ervoor zorgen dat dakpannen beschadigd raken, slijten of in het ergste geval van het dak af vallen. Soms zie je ook dat dakpannen los komen te zitten en daardoor lekkage en vocht sneller kan voorkomen.

Wanneer je ervoor kiest om je dakpannen te gaan vervangen dan dien je rekening te houden met een aantal zaken. Natuurlijk is het kostenplaatje een doorslaggevende factor, maar wat ook belangrijk is, is dat je de juiste dakpan voor het juiste huis uitkiest. Daarin kun je het beste geadviseerd worden door een ervaren dakdekker. Dakbedekking Brabant kan op basis van lange ervaring en veel expertise adviseren welke dakpan het juiste voor je is. Op de website van deze ervaren dakdekker kun je nalezen wat de mogelijkheden zijn.

Soorten dakpannen

Er zijn verschillende soorten dakpannen. De dakpannen die het meest gebruikt worden zijn echter wel alleen de keramische dakpannen en betonnen dakpannen. De dakpannen gemaakt van deze materialen zijn namelijk geschikt voor veel soorten huizen en bestand tegen het klimaat in Nederland. De dakpannen zijn te verkrijgen in allerlei soorten maten en ook zijn er verschillende kleuren te vinden. De keramische dakpan wordt echter vaak het mooist gevonden en wordt daarom bij voorkeur gebruikt. De keramische dakpan wordt gemaakt van klei en is daarom goed bestand tegen de verschillende weersomstandigheden. De betonnen dakpan heeft als voordeel dat het snel te leggen is en goedkoper is. De betonnen dakpan is namelijk gemaakt van zand, water en cement. Allemaal grondstoffen die betrekkelijk goedkoop zijn.

Welke dakpan is geschikt voor je huis?

Bij het uitkiezen van een dakpan komt veel kijken. Zo is het bijvoorbeeld niet alleen van belang dat je kostenbewust bent en een dakpan uitkiest die naar jouw smaak is, maar ook of het geschikt is voor jouw dak. Een dak met een stelling helling heeft een hele andere vorm dakpan nodig dan een plat dak of een dak wat minder hellend is. Je moet je daarom goed laten informeren over welke dakpan het beste past bij je dak.

Ook moet je rekening houden met de vorm en hoogte van het dak. Wanneer je bijvoorbeeld een verschil in hoogte hebt van een dak dan is het van belang dat je overal goed bij kunt om de dakpannen aan te kunnen brengen. Daarom moet je dan voor dakpannen kiezen die flexibel te leggen zijn. De omgeving van je huis speelt ook een rol bij het uitzoeken van een juiste dakpan.

Wanneer er bijvoorbeeld veel groen in de omgeving is, zal je snel last hebben van groene aanslag of mos op je dakpannen. Een geglazuurde dakpan is daartegen bestand. Het zou daarom raadzaam zijn om voor een dakpan te kiezen met een geglazuurde laag. Bij het vervangen van je dak kun je daarom beter een dakdekker om advies vragen om zo een dakpan te kunnen uitkiezen die ook daadwerkelijk past bij je huis.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.