De opstalverzekering: voor wie en waarom?
Van de opstalverzekering heb je waarschijnlijk weleens gehoord, maar weinig mensen weten wat deze verzekering inhoudt en waarvoor deze afgesloten wordt. De opstalverzekering is niet wettelijk verplicht zoals dat het geval is bij de zorgverzekering of een autoverzekering. Toch kun je in bepaalde gevallen verplicht worden een opstalverzekering af te sluiten. Je kunt dan online opstalverzekeringen vergelijken zodat je in ieder geval nooit teveel betaald.
Wanneer ben je verplicht een opstalverzekering af te sluiten?
Een wettelijke verplichting om een opstalverzekering af te sluiten bestaat niet. Toch kun je verplicht worden om deze verzekering af te sluiten. Dat gebeurt dan in de meeste gevallen door de hypotheekverstrekker. Deze loopt immers een groot risico om een boel geld te verliezen wanneer deze een hypotheek verstrekt en er vervolgens iets gebeurt met de woning waardoor deze total loss raakt. Hypotheekverstrekkers kiezen er daarom voor klanten verplicht een opstalverzekering te laten afsluiten. Mocht er dan iets gebeuren met de woning, dan wordt de schade vergoedt door de verzekeraar. Je kunt vervolgens zelf op zoek gaan naar een opstalverzekering. Welke schade wordt vergoedt met de opstalverzekering, is mede afhankelijk van de gekozen dekking en natuurlijk de verzekeraar waar de opstalverzekering afgesloten is.
Heb je een huurwoning? Dan is het afsluiten van een opstalverzekering niet nodig. De verhuurder heeft dit hoogstwaarschijnlijk al geregeld. Door verhuurders wordt vaak een uitgebreide opstalverzekering afgesloten, waarmee bijvoorbeeld ook glasschade gedekt is. De kans is daarom groot dat gebroken ruiten in een huurwoning gratis vervangen worden. Dit gebeurt dan via de opstalverzekering.
Welke schade dekt de opstalverzekering?
De opstalverzekering dekt schade aan de woning en onderdelen daarvan die ten gevolge van bepaalde gebeurtenissen is ontstaan. Om welke gebeurtenissen het hier gaat kun je nalezen in je polis. Verschillende verzekeraars hanteren hieromtrent verschillende regels. Door bijna alle verzekeraars zijn bepaalde oorzaken van schade uitgesloten van vergoeding. Dit zijn bijvoorbeeld vaak schades ten gevolge van een aardbeving. Bij enkele verzekeraars kun je door te kiezen voor een allrisk opstalverzekering, er toch voor zorgen dat de dekking aardig uitgebreid is.