Deze 4 beroepen bestaan niet meer

Deze 4 beroepen bestaan niet meer

Ooit gehoord van een scharensliep? Of een stronttonnetjes schepper? Kans is groot van niet. Tijden veranderen en de wereld heeft zich op meerdere vlakken flink ontwikkeld de laatste jaren. Door deze ontwikkelingen zijn er sommige beroepen en opleidingen bijgekomen, maar er zijn ook een heleboel beroepen verdwenen. Beroepen waarvan we niet eens meer kunnen bedenken dat ze ooit hebben bestaan! Wij zitten er een paar voor je op een rijtje. 

Lantaarnopsteker


Je kunt het je haast niet voorstellen dat vroeger iemand met een stok elke lantaarnpaal apart aan moest steken, maar dat is precies wat een lantaarnopsteker deed. Wij zijn inmiddels zo gewend dat op een bepaalde tijd alle lantaarnpalen tegelijk aan gaan, maar dat was 80 jaar geleden heel anders. Gelukkig voor de opsteker waren er in die tijd veel minder lantaarnpalen dan nu. 

Stronttonnetjes schepper

Misschien wel het meest vieze beroep uit dit lijstje. Voordat er toiletten waren die wij kennen en voordat er überhaupt riolering was, deden mensen hun behoefte op een emmer of po. Één keer in de week werd die po geleegd door de stronttonnetjes schepper. Uitwerpselen werden verzameld op een kar en gebracht naar boeren waar het gebruikt werd voor mest op de akkers. 

Wekker/Porder

Als je de volgende ochtend vroeg op moet om oprijd op je werk te zijn, zet je gewoon de wekker op je telefoon. Zo hoef je je nergens zorgen over te maken. 100 jaar geleden ging dat wel even anders.. Een porder ging langs de deuren om met zijn stok of knuppel op de ramen te tikken zodat arbeiders wakker werden en op tijd naar de fabriek gingen. 

Scharensliep

Tegenwoordig als je je schaar bot is, gooi je ‘m weg en koop je een nieuwe. Vroeger ging dat heel anders, toen had je de scharensliep. Een scharensliep ging langs de deuren om scharen en messen te slijpen. Hij had een kar bij zich met slijpstenen en andere benodigdheden. Ook het slijpen van schaatsen viel onder zijn werkzaamheden.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.