Deze soorten meidoorn zijn er

Deze soorten meidoorn zijn er

De meidoorn is zowel een boom als een struik die valt onder de rozenfamilie. In Nederland zijn verschillende soorten van de meidoorn te vinden, zo heb je een eenstijlige en een tweestijlige meidoorn, maar ook een koraalmeidoorn. Het verschil in de stijlen zit hem in het aantal stijlen wat zich in de stamper van de bloesem bevindt. In dit artikel vertel ik je wat deze verschillende soorten precies zijn en wat de kenmerken van de verschillende soorten bomen en struiken zijn.  

Eenstijlige meidoorn

De eenstijlige meidoorn wordt ook wel de Crataegus monogyna genoemd. Hij is te herkennen aan een diep ingesneden blad, dit in tegenstelling tot de tweestijlige meidoorn. De boom of struik bloeit in april of mei, dan komen er witte bloemen aan. Over het algemeen wordt de geur van deze bloemen niet als lekker ervaren door de mens. Dieren zijn hier wel gek op, er komen namelijk veel insecten op de bloemen af. In de herfst kleurt de boom rood, en niet omdat de bladeren rood worden. De witte bloemen hebben dan plaats gemaakt voor rode besjes met een pit. Deze besjes zijn ook eetbaar, maar je kunt ze bijvoorbeeld ook gebruiken om thee van te zetten. De smaak van deze besjes is te vergelijken met een appel die al goed rijp is. Ook andere delen van de boom zijn eetbaar, zo kun je de jonge bladeren in april bijvoorbeeld prima door een salade verwerken. 

Tweestijlige meidoorn

De tweestijlige meidoorn heeft ook een latijnse naam, dat is namelijk: Crataegus laevigata. Het blad van deze meidoorn is iets minder diep ingesneden en de bloemen die aan deze boom groeien ruiken wel lekker. De boom bloeit twee weken eerder dan de eenstijlige meidoorn en ook in de herfst komen hier rode besjes aan. Wel zijn deze besjes wat groter dan de besjes van de eenstijlige meidoorn en hebben ze ook meer pitjes. 

Koraalmeidoorn

De koraalmeidoorn komt in zeer zeldzame gevallen voor in Nederland. De latijnse naam van deze boom of struik is Crataegus rhipidophylla. Deze boom bloeit in mei en juni en kan tot wel 6 meter hoog worden. De bladeren van deze boom zijn tot op de helft gespleten en hebben een driehoekige vorm en de stengels zijn paarsachtig of kaneelbruin van kleur. De bloemen van deze boom zijn zowel mannelijk als vrouwelijk en net als bij de een- en tweestijlige meidoorn groeien er in de herfst rode besjes aan. 

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.