Dit moet je weten over het scooterrijbewijs

Dit moet je weten over het scooterrijbewijs

Om een snorfiets of scooter te mogen besturen moet je je aan een aantal regels houden. Je moet in het bezit zijn van een geldig rijbewijs. Ook moet je minimaal 16 jaar zijn om te mogen rijden op een snorfiets of scooter. In deze blog staat alle informatie over het scooterrijbewijs. Je komt te weten hoe oud je moet zijn om te mogen beginnen met het halen van je scooter rijbewijs.

Welk rijbewijs moet je hebben voor een scooter of snorfiets?

Heb je al rijbewijs A of B behaald, het rijbewijs voor motorvoertuigen (autorijbewijs) dan ben je bevoegd om op een scooter of snorfiets te rijden. Voor een scooter of snorfiets hoef je dan dus geen scooterrijbewijs meer te halen. Heb je nog geen autorijbewijs dan moet je een AM rijbewijs hebben. Het AM rijbewijs heb je nodig voor scooters, snor- en bromfietsen.

Hoe behaal je het AM rijbewijs?

Je kunt starten aan het theorie examen van het AM rijbewijs wanneer je 15 jaar en 6 maanden oud bent. Het theorie examen vraag je dan vooraf aan bij het CBR. Starten met het leren van het theorie examen kan al voor dat je 15,5 jaar oud bent. Het CBR heeft 21 examenlocaties in heel Nederland dus er is altijd wel één dicht bij je in de buurt. Het is belangrijk om je goed voor te bereiden op het examen, dit kan je doen door het scooter theorie te oefenen.

Waar bestaat het theorie examen uit?

Het examen wordt klassikaal afgenomen. Net als je mede cursisten geef je met behulp van knoppen die je in kan drukken antwoord op de 50 vragen. Deze vragen zijn te zien op een groot scherm. Voor deze vragen heb je drie kwartier de tijd, wat betekend dat je ongeveer 1 minuut per vraag hebt om na te denken. Je moet goed nadenken, want je mag tenslotte maar 6 vragen fout beantwoorden. Of je door mag met je praktijkexamen krijg je meteen na het examen te horen.

Het praktijkexamen

Het theorie examen is behaald! Nu moet je nog een half jaar wachten voordat je het praktijkexamen mag doen. Hiervoor moet je namelijk minimaal 16 jaar zijn. In dit halve jaar hoef je niet stil te zitten. Het is namelijk nog wel nodig om een aantal praktijklessen te volgen. In deze lessen breng je de geleerde stof van het theorie examen in de praktijk en raak je gewend aan het rijden op een scooter.

Hoe gaat het praktijkexamen?

Tijdens een examen heb je een oortje in waardoor je de examinator goed kan horen. Deze examinator legt je de route uit die je moet afleggen en wat je moet doen. Vaak is dit minder dan een half uur. Of je geslaagd bent hangt af van hoe je je in het verkeer gedraagt. Je hoeft niet lang te wachten voor de uitslag. Ook hier hoor je direct of je geslaagd of gezakt bent.

Waar letten ze op?

De examinator rijdt mee met je praktijkexamen en observeert je gedrag in het verkeer.
Hierbij is het belangrijk dat je de scooter goed onder controle hebt en je veilig door het verkeer beweegt. De examinator moet aan jou kunnen zien dat je overzicht hebt. Je laat zien dat je je bewust bent van het andere verkeer en de weg waarop je rijdt. Je verleent netjes voorrang wanneer je hiertoe verplicht bent of wanneer dit veiliger is. Denk eraan dat een scooter vaak sneller is dan het verkeer eromheen, belangrijk is dus dat je op de juiste manier inhaalt. Rotondes, kruispunten of andere onoverzichtelijke verkeerssituatie kan je wel verwachten tijdens je examen, maar verder hoef je je niet druk te maken over de bijzondere verrichtingen.

Wat zijn de kosten voor het behalen van mijn AM scooterrijbewijs?

De kosten die bij het scooterrijbewijs horen zijn als volgt:

Oefenboek: De kosten van het theorieboek zijn 19,50 euro. Wil je ook toegang tot de online oefenomgeving dan zijn de kosten 23,50 euro.

Theorie examen: klassikaal examen van 47 euro ( alleen examen doen of examen doen in een andere taal dan Nederland of Engels, dan ben je iets meer dan het dubbele kwijt voor het examen)

Rijlessen: De rijlessen fluctueren tussen de 40 en 50 euro, met een gemiddeld aantal lessen van tussen de 4 en 5 komt dit uit tussen de 160 en 250 euro.

PraktijkexamenEen rijexamen kost op dit moment 195 euro.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.