Duurzaamheid in Roosendaal

Duurzaamheid in Roosendaal

Het Brabantse Roosendaal bestaat uit ongeveer 77.000 inwoners. Al deze inwoners consumeren producten en verbruiken energie. Wat voor groene initiatieven bestaan er al? En hoe gaan Roosendalers om met duurzaamheid?

Afval scheiden

Een mooi initiatief vanuit de gemeente is het gescheiden ophalen van afval. Een keer in de twee weken wordt het groenafval opgehaald. Dezelfde frequentie geldt voor het ophalen van de grijze container, waarin het restafval wordt verzameld. Ook het plasticafval wordt een keer in de twee weken opgehaald. Ook het papier en karton wordt verzameld in een aparte container. Het gemiddelde huishouden is dus in bezit van vier containers. Aangezien de gemeentemedewerkers erbij in kunnen komen dat het lastig is om deze te stallen als je bijvoorbeeld in een flat woont, hebben ze voor de flatbewoners een uitzondering gemaakt. Deze Roosendalers mogen het GFT-afval bij het restafval weggooien. Mocht daarvoor toch een rolcontainer nodig zijn in het Roosendaalse, dan kan dat geregeld worden. Op die manier kan iedere inwoner zijn of haar steentje bijdragen aan het verduurzamen van de stad en de gemeente.

Het zonnepark

Naast het afvalbeleid is Roosendaal op meerdere manier groen bezig. Zo wordt er hard gewerkt aan de realisatie van een zonnepark. Dit park zal duurzame energie opwekken voor de inwoners van Roosendaal. Het plan is om deze te realiseren langs de A58. Er is plek voor zo’n 20.000 zonnepanelen, wat vijf miljoen kilowattuur per jaar aan energie op zou moeten wekken. 1.500 huishoudens zouden deze energie kunnen gebruiken. Het idee is dat de Roosendalers die dicht bij het gebied wonen kunnen investeren in het zonnepark. Voor 300 euro per zonnepanel kunnen zij al meedoen. Een paneel levert tussen de 300 en 325 kilowattuur op per jaar.

Futureproof

De gemeente heeft een actieplan opgesteld waardoor Roosendaal futureproof wordt. Duurzaamheid is een duidelijk speerpunt. Een mooi punt in het plan is de aanmoediging naar iedere Roosendaler toe om zelf aan de slag te gaan met duurzaamheid. Zo mogen eigen initiatieven volop in het leven worden geroepen. Deze initiatieven moeten wel enigszins een waarde voor de economie hebben. De gemeente streeft zelf ook duurzamere mogelijkheden na. Zoals het groener maken van koopwoningen en huurwoningen door bijvoorbeeld loodgieterswerkzaamheden zoals het vervangen van het dak of een duurzamere combi ketel installeren, maar ook groene stroom en dergelijke opties. De gemeente stimuleert ook het delen van een auto, er wordt gekeken naar mogelijkheden om bredere fietspaden aan te leggen en het elektrisch rijden van personenwagens of vrachtwagens wordt gepromoot. Het aanleggen van laadpalen voor deze voertuigen is eveneens een streven.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.