Een energielabel aanvragen; zoveel kost het in 2021

Een energielabel aanvragen; zoveel kost het in 2021

Door de jaren heen is er het nodige veranderd op het gebied van woningen. Zo zijn de hypotheekregels aangepast, terwijl ook de energielabels in het leven zijn geroepen. Meer en meer huishoudens kiezen er bovendien voor om een energielabel aan te vragen. Maar, een energielabel aanvragen is niet volledig gratis.

Afhankelijk van jouw woning

Bestaat er één vaste prijs voor het aanvragen van een energielabel? Nee, de hoogte van het bedrag is afhankelijk van jouw woning. Als je een normale eengezinswoning hebt, betaal je een bedrag van gemiddeld 190 euro.

Heb je een groter huis? Dan loopt dit bedrag verder op. Wil je echter een energierekening voor een appartement aanvragen? Dan bedragen de gemiddelde kosten pakweg 100 euro.

Wat de exacte kosten zijn, verschilt overigens ook per aanvraag. Voor het aanvragen van een energielabel moet je namelijk gebruik van de diensten van een deskundige maken. Welke tarieven door deze deskundige gerekend worden? De deskundige is volledig vrij om zijn/haar eigen tarieven te bepalen. De hierboven genoemde bedragen zijn volgens de Rijksoverheid in ieder geval de gemiddelde bedragen.

Onvermijdelijke kosten

Ben je van plan om jouw woning te verkopen of te verhuren? Dan ben je verplicht om een energielabel aan te vragen. Alleen met dit energielabel kun je jouw huis verkopen of verhuren. Het is dan ook een feit dat je niet onder de kosten voor energielabel uit kunt komen.

Wil je de kosten graag zo laag mogelijk houden? Dan kun je bij meerdere partijen een offerte opvragen. Door deze offertes met elkaar te vergelijken, kun je vervolgens prijstechnisch de beste keuze maken. Richt je hierbij echter niet alleen op het bedrag, maar ook op bijvoorbeeld de expertise van de deskundige. Je wilt uiteraard wel dat het juiste energielabel aan jouw huis gegeven wordt.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.