Energie trends die om in de gaten houden
Het is bijna 2020 en we hebben redelijk wat trends meegemaakt met betrekking tot duurzame energie het afgelopen jaar. Om die reden staan we even stil bij een aantal ontwikkelingen.
Energie opslaan
Energieopslag speelt een belangrijke rol bij het balanceren van vraag en aanbod en is belangrijk om de intermittentieproblemen van hernieuwbare energie aan te pakken. Het koppelen van een opslagsysteem met duurzame energiebronnen zorgt voor een soepele en stabiele stroomvoorziening, zelfs wanneer de weersomstandigheden niet optimaal zijn voor energieopwekking. Batterijen zijn de meest voorkomende opslagapparaten die in hernieuwbare energiesystemen worden gebruikt en hun gebruik neemt toe op zowel de residentiële als de netwerkbrede schaal.
Er wordt verwacht dat energieopslagtechnologieën zullen blijven verbeteren, waardoor het gebruik ervan haalbaarder en betaalbaarder wordt. Verwacht wordt dat opslag een kerncomponent zal zijn van alle nieuwe energietechnologieën die naar de toekomst toe gaan, aangezien oplossingen op energieschaal en huishoudelijke energieopslag meer prijsconcurrerend worden. De voordelen van traditionele energiebronnen worden op die manier uitgehold. Op het Caribische eiland Barbados worden oude elektrische autobatterijen gebruikt om energie op te slaan en hun levensduur te verlengen.
Vooruitgang op het gebied van energietoegang in ontwikkelingslanden
Wanneer we het hebben over opwindende nieuwe innovaties in energietechnologie, kan het gemakkelijk zijn om te vergeten dat een aanzienlijk percentage van de wereldbevolking helemaal geen toegang tot energie heeft. Een miljard mensen leeft zonder elektriciteit en honderden miljoenen hebben onbetrouwbare of onbetaalbare energiebronnen.
Het bereiken van universele toegang tot energie is een cruciaal onderdeel van het aanpakken van wereldwijde ontwikkelingsuitdagingen. De veranderingen die zich voordoen op de energiemarkt bieden een oplossing voor het probleem van de toegang tot energie. Op gemeenschap gebaseerde microgrids zouden de meest kosteneffectieve manier kunnen zijn om betaalbare en betrouwbare stroom te leveren aan diegenen die er nu zonder leven. Schone, modulaire en hernieuwbare energiesystemen die gebaseerd zijn op windenergie of zonne energie zijn ideaal voor veel van de gemeenschappen die niet hebben kunnen profiteren van conventionele gecentraliseerde vormen van energieopwekking en -levering.
Hoewel de politiek vaak vooruitgang in de weg staat, leggen nieuwe energietechnologieën en toezeggingen van internationale groepen zoals de Wereldbank een basis voor het verlenen van toegang tot energie aan ontwikkelingslanden. Met hun steeds betere kosten- en prestatiestatistieken kunnen we verwachten dat hernieuwbare energiebronnen steeds meer worden ingezet om stroom te leveren aan gemeenschappen en regio’s die lang in het donker zijn achtergelaten.