Energie vergelijken? Wij geven je extra tips!

Energie vergelijken? Wij geven je extra tips!

Om te besparen op de energiekosten wisselen sommige mensen regelmatig van leverancier. Maar is dat eigenlijk wel een goed idee? Hoewel je wat tijd moete steken in het nodige papierwerk, heeft overstappen veel voordelen. Je betaalt niet alleen vaak minder voor je energie, ook ben je vrij in bijvoorbeeld de keuze voor groene of grijze stroom. De beste deal vind je door de tarieven van verschillende aanbieders te vergelijken. Hoe werkt dat en waar moet je op letten?

Voordelen van energie vergelijken

Je zou het misschien niet zeggen, maar vaste klanten betalen meer voor hun stroom. De prijzen voor energie kunnen erg verschillen, omdat leveranciers die zelf mogen bepalen. Daarnaast veranderen de tarieven na verloop van tijd weer. Tarieven van andere aanbieders kunnen dus lager zijn dan wat je nu betaalt voor je energie. Ook willen leveranciers graag nieuwe klanten en om die te trekken stunten ze met aanbiedingen. Bijvoorbeeld een tablet als cadeau bij een energiecontract. Je kan vaak ook kiezen voor een welkomstkorting. Door vergelijken en overstappen kan je al gauw honderden euro’s besparen. Hoeveel energie jij gaat besparen hangt af van je verbruik.

Hoe werkt het?

Energie vergelijken is eenvoudig en kost niet veel tijd. Er zijn op internet tal van gratis websites die je erbij helpen. Vul je gegevens in en de site laat de beste opties zien. De gegevens die je nodig hebt zijn je adres, je huidige energiecontract en je verbruik. Daarnaast geeft de site een aantal opties. Je kan kiezen tussen vaste of variabele tarieven. Ook kan je verschillende stroomsoorten met elkaar vergelijken: groene of grijze stroom, of een combinatie daarvan. Heb je zonnepanelen? Geef dit dan ook aan. Zonnepanelen op het dak wekken stroom op, hierdoor betaal je minder energiekosten bij je leverancier.

Tips

Hier zijn nog een paar aanvullende tips voor makkelijk en snel energie vergelijken:

  • Heb je nog geen energiecontract? Dan kan je voor een gemiddeld verbruik kiezen, of je verbruik schatten.
  • Natuurlijk kijk je naar de tarieven en de welkomstkorting, maar er zijn meer aspecten die je kunt vergelijken. De meeste pagina’s laten reviews van andere klanten zien. Let bijvoorbeeld eens op hoe de leverancier scoort op dienstverlening. Dit kan je later veel voordelen geven.
  • Stap niet te vroeg over. Als je het huidige energiecontract opzegt voordat het afgelopen is, verbreek je het contract en kan je een boete krijgen. Spreek met de nieuwe leverancier af dat het nieuwe contract ingaat zodra het oude afloopt. Zo zit je geen dag zonder energie.

Overstappen na energie vergelijken?

Ben je na een aantal leveranciers vergelijken tot de conclusie gekomen dat je energie goedkoper kan? Overstappen is makkelijk en snel. Klik op ‘overstappen’ of ‘aanmelden’ en vul je gegevens in. Zodra je dit opstuurt is je aanvraag binnen bij de leverancier. Die stuurt je vervolgens zo snel mogelijk een bevestiging. Verder zegt jouw nieuwe leverancier de je oude contract op.

Ben jij ook benieuwd hoeveel jij kan besparen op je energierekening? Begin dan met energie vergelijken en vind de beste deal.