Enkele tips voor het kopen van een acculader

Enkele tips voor het kopen van een acculader

Wilt u een acculader kopen bij Intercel? De keuze voor een acculader is afhankelijk van het soort accu en de toepassing. Vergelijk voor een aankoop altijd een aantal verschillende accu’s om ervoor te zorgen dat je de beste accu voor je vraag aanschaft. Om het wat makkelijker te maken hebben wij een paar tips voor jullie.

Voltage

Acculaders zijn te verdelen in 6v, 12v, 24v, 36v en 48v. Over het algemeen zult u een 12v acculader nodig hebben, deze zijn het meest gangbaar. U zult alleen een 24v nodig hebben als u gebruik maakt van vrachtwagens, grote boten etc. Voor oldtimers is dan weer meestal een 6v nodig, kijk dus goed wat u nodig heeft als u een acculader koopt.

Capaciteit

Op alle accu’s staat als het goed is de capaciteit vermeld, meestal uitgedrukt in ampère-uur (Ah). Deze waarde zal vaak tussen de 10 tot 200 liggen, dit hangt van de accu af. Bij alle laders staat de mini- en maximale capaciteit vermeld. Voor onderhoudsladen geldt vaak een andere waarde.

Wat is rood en wat is zwart

ROOD = + (positieve spanning/stroom)

ZWART = – (massa/aarde)

Let op! Het is van uiterst belang dat de rode kabel of klem (stroom) nergens tegenaan komt, want zo ontstaat er kortsluiting wat kan leiden tot schade aan de accu of apparatuur. Bij het demonteren haalt u altijd eerst de – los, dan pas de +, bij montage is het weer andersom.

Magic-eye

Onderhoudsvrije accu’s (Droge accu’s zoals gel en AGM accu’s) zijn vaak voorzien van een magic-eye. Dit is een groen oog wat aan de bovenkant van de accu zit. De magic-eye heeft 3 standen, groen, transparant en zwart. Aan deze standen kan je zien of de accu nog voldoende geladen is, of juist niet. De laatste jaren wordt er steeds meer afgezien van het gebruik van de magic-eye, omdat de sensor maar in 1 cel hangt, geeft dit niet altijd de juiste meting door.

Type accu

Er zijn verschillende soorten accu’s. De meeste accu’s dienen geladen te worden met 14,4V (oplaadspanning). Er zijn echter wel uitzonderingen.

  • Standaard accu’s. De meeste standaard accu’s dienen geladen te worden met 14,4V. Alle 12v laders zijn hiervoor geschikt.
  • Calcium accu’s. Hiervan zullen de meesten geladen worden met een 14,7 of 14,8V.
  • Gel accu’s. De meeste zullen worden opgeladen met 14,4V, hoewel 14,2V ook voorkomt.
  • AGM-accu’s. Deze kunnen het beste worden opgeladen met 14,7V.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.