Groene stroom: hoe kies je de juiste aanbieder?

Groene stroom: hoe kies je de juiste aanbieder?

De juiste energiemaatschappij kiezen is niet alleen een kwestie van de goedkoopste vinden door je energiekosten te berekenen. Het is wel zo eerlijk voor de planeet, toekomstige generaties en jezelf als je gebruik maakt van groene stroom. Maar hoe vind je de groenste? Hier geven we je vergelijkingstips.

Wat is groene stroom?

De stroom die uit het stopcontact komt is hetzelfde bij groene en grijze stroom, met ook dezelfde spanning. Het verschil tussen deze twee soorten stroom zit hem in de bron. Grijze stroom is afkomstig van kolen en gas en genereren meer CO2 dan groene stroom. Groene stroom is meestal afkomstig van onuitputtelijke bronnen, zoals wind, zon en biomassa. Bij wind en zon komt er geen CO2 vrij, behalve bij de productie, het transport en de afbraak van windmolens en zonnepanelen, maar die is verwaarloosbaar, maar hoeveel CO2 er wordt bespaard. Biomassa wordt verbrand, waardoor er energie vrijkomt. Hierbij wordt er wel CO2 uitgestoten. Dit is niet zo groen. 

Hoe kun je controleren of je echt groene stroom hebt?

Energieleveranciers kopen bij de groene stroom een garantie van oorsprong voor een bepaald wattage (in megawattuur). Hierdoor kan de certificeringsorganisatie, CertiQ in Nederland, controleren hoe groen de stroom van een bepaalde leverancier is. 

Duurzaamheidsscore energieleveranciers

De Consumentenbond maakt het je gemakkelijk en deed onderzoek naar de duurzaamheid van energieleveranciers. Op basis van plus- en minpunten die gebaseerd zijn op het duurzaamheidsniveau van energiebronnen wordt een rapportcijfer per aanbieder gegeven. Kernenergie wordt in verband met de risico’s en het afval als niet-duurzaam beschouwd. Het gebruik van biomassa krijgt punten, maar minder dan bij gebruik van zonne- en windenergie. Biomassa is dan wel onuitputtelijk, maar bij de verbranding komt wel CO2 vrij. 

Snel voorzien zijn van groene stroom?

Je gaat bijna verhuizen en je hebt nog geen energiecontract afgesloten. Wat nu? Vergelijk snel dan de kosten en duurzaamheid van energiemaatschappijen of vraag direct een spoedaanvraag voor energie aan.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.