Het verschil tussen een cybercrimineel en een ethical hacker

Het verschil tussen een cybercrimineel en een ethical hacker

Elektronica spelen een grote rol in ons leven. Sterker nog, een groot deel van ons dagelijks leven speelt zich online af. De vele ontwikkelingen op het gebied van ICT brengen vele kansen met zich mee, maar helaas zijn er ook enkele bedreigingen. Een deel van deze bedreigingen hebben te maken met cybercriminelen.

Wat is een cybercrimineel?

Een cybercrimineel houdt zich bezig met cybercriminaliteit. Cybercriminaliteit betreft criminaliteit met ICT als middel, maar ook als doelwit. Cybercriminelen kunnen bijvoorbeeld inbreken in uw computer om hier een virus op te zetten, maar ook uw telefoon hacken om geld te stelen. Het doel van cybercriminelen is doorgaans geld stelen, maar ook het verspreiden van virussen, het verzamelen van persoonlijke gegevens en het platleggen van systemen kunnen doelen van cybercriminelen zijn.

Wat is een ethical hacker?

Een ethical hacker is een professional die fouten en beveiligingsproblemen opspoort in websites, applicaties, systemen, netwerken en servers. Dit doet een ethical hacker in opdracht van een bedrijf of overheidsinstelling. Een ethical hacker werkt grotendeels hetzelfde als een cybercrimineel. Net zoals een cybercrimineel, probeert een ethical hacker een website, applicatie, systeem, netwerk of server te hacken. Het doel van de ethical hacker is achterhalen of dit mogelijk is en zo ja, hoe dit komt.

Meer weten? Via deze link leest u meer over het werk van ethical hackers.

Wat is het belangrijkste verschil?

Een cybercrimineel hackt illegaal. Hij of zij hackt websites, applicaties, systemen, netwerken of servers om hier geld mee te verdienen, om virussen te verspreiden of om iets anders illegaals te doen. Een ethical hacker is niet illegaal. Deze professional hackt websites, applicaties, systemen, netwerken of servers niet om hier geld mee te verdienen, maar juist om ze veiliger te maken. Een cybercrimineel zorgt voor een onveilige ICT wereld, een ethical hacker probeert deze juist veiliger te maken.

 

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.