Hier moet je op letten als je een persoonlijke holding op richt

Hier moet je op letten als je een persoonlijke holding op richt

Ben je eigenaar van een besloten vennootschap? Dan kun je overwegen om eveneens een personal holding op te richten. Toch gebeurt dit lang niet altijd. Dit komt vooral doordat ondernemers zich niet bewust zijn van deze mogelijkheid. Daarbij komt dat het extra kosten met zich meebrengt. Als ondernemer zit je ongetwijfeld niet te wachten op extra kosten, waardoor je een personal holding mogelijk links laat liggen. Zonde, want het legt jouw onderneming geen windeieren. Wil je een persoonlijke holding oprichten? Doe dit dan niet zonder je hier eerst goed in te verdiepen. Om jou een handje te helpen, vertellen we je hier waar je op moet letten bij het oprichten van een personal holding.

Wat is een personal holding precies?
Als je nog nooit van een personal holding gehoord hebt, denk je er mogelijk niet direct aan om er eentje op te richten. Toch raden wij jou aan om dit serieus in overweging te nemen. Om een weloverwogen keuze te kunnen maken, moet je eerst weten wat een persoonlijke holding precies is. Daarom vertellen wij jou er hier eerst wat meer over. In principe is het niets anders dan een besloten vennootschap die aandelen houdt in een andere onderneming. De holding is een persoonlijke BV waarvan je zelf 100 procent van de aandelen bezit. De aandelen van de werk-BV, de besloten vennootschap waar alle activiteiten en werkzaamheden plaatsvinden, worden gehouden door de holding.

Hoe zit het met de aansprakelijkheid?
Nu je weet wat een personal holding is, wordt het tijd om te kijken waar je op moet letten bij het oprichten ervan. Kijk allereerst naar de aansprakelijkheid. Dit voor de meeste ondernemers immers de voornaamste reden om een persoonlijke holding op te richten. Je kunt zaken als activa, zoals intellectuele eigendomsrechten, pensioenrechten en onroerende zaken, onderbrengen in een personal holding. Hierdoor onttrek je ze als het ware van de werk-BV. Als de werk-BV failliet gaat, kunnen schuldeisers zich in beginsel niet meer verhalen op dergelijke activa. Toch werkt niet iedere personal holding hetzelfde. Richt er daarom nooit lukraak eentje op, maar kijk eerst hoe het zit met de aansprakelijkheid.

Hoeveel geld bespaar je?
De aansprakelijkheid is niet het enige waar je op moet letten voordat je een persoonlijke holding opricht. Nee, want het oprichten brengt namelijk ook fiscale voordelen met zich mee. Veel ondernemers zien dit zelfs als grootste voordeel van een personal holding. Je voorkomt namelijk een te hoge belastingdruk door een persoonlijke holding op te richten. Daarbij komt dat de uitgekeerde winst in de holding onbelast blijft. Niet gek dat veel ondernemers een holding zien als een spaarpot. Via een personal holding is het bovendien voordeliger om aandelen in de werk-BV te kopen. Je betaalt in dat geval namelijk geen inkomstenbelasting als je aandelen met winst verkoopt. Reden genoeg om ook naar de besparing te kijken voordat je een personal holding opricht.

Sluit alle benodigde overeenkomsten af
Doordat een personal holding de nodige voordelen met zich meebrengt, wil je er zelf mogelijk ook eentje oprichten. In dat geval is het belangrijk dat je alle benodigde overeenkomsten afsluit. Op deze manier voorkom je gedoe met de Belastingdienst. Zo moet er een zogeheten Arbeidsovereenkomst DGA gesloten worden tussen jou en de holding. Je treedt namelijk als werknemer in dienst bij de holding. Daarnaast moet er een managementovereenkomst gesloten worden tussen jou, de holding en de werk-BV. Rekening courant overeenkomsten zijn eveneens verplicht. Als jouw BV meerdere aandeelhouders heeft, moet je bovendien niet vergeten een aandeelhoudersovereenkomst af te sluiten.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *