Hoe kies je de juiste printer?

Hoe kies je de juiste printer?

Het aantal verschillende merk printers is groot, bedenk dan ook nog eens dat al deze merken allerlei categorieën en verschillende soorten printers hebben. Hoe kies je nou de printer die het beste bij je past? Als je rekening houdt met de onderstaande zaken kom je al een heel eind.

Waarvoor ga je hem gebruiken?

Het is natuurlijk verstandig om even stil te staan bij de vraag waar je de printer voor wilt gebruiken. Ga je voornamelijk tekstbestanden uitprinten? Of wil je juist foto’s in een hoge kwaliteit uitprinten? Ga je alleen maar in zwart-wit printen of juist veel in kleur? Moet de printer kunnen kopen en scannen? Moet de printer snel kunnen printen of maakt het niet uit als hij er even over doet? Zo zijn er nog wel wat meer eisen die je kunt verzinnen waar de printer over moet beschikken. Het is makkelijk om hier even een lijstje over te maken, vaak kan je op sites snel zien of aanklikken waar de printers over beschikken.

Welk type printer wil je hebben?

Het is ook belangrijk om hier even bij stil te staan, er zit namelijk een groot verschil tussen deze twee types. Voor consumenten wordt de inkjet meestal aangeraden, vaak zijn dit veelzijdige printers die zowel teksten als foto’s prima kunnen uitprinten. Qua onderhoud heb je hier ook weinig te doen, alleen af en toe een cartridge vervangen als deze leeg is en te zorgen dat er altijd papier in de lade ligt. Wel wordt het aangeraden om de printer met enige regelmaat te gebruiken omdat er met vloeibare inkt wordt gewerkt. Als je dit niet doet kan het voorkomen dat de printkop verstopt raakt. Laserprinters werken anders dan inkjet printers, deze werken namelijk met een poeder die op het papier wordt gedrukt. Laserprinters zijn heel goed in het afdrukken van tekst, vaak zijn ze razendsnel hierin. Ook foto’s kunnen ze prima uitprinten, echter zijn ze minder geschikt als je hier hoge eisen aan vaststelt. Tegenwoordig wordt de kleurenlaserprinter ook steeds meer gebruikt, vroeger was dit voornamelijk alleen maar zwart-wit.

Dubbelzijdig of enkel?

Als er veel grotere documenten of rapporten worden uitgeprint is het handig dat er dubbelzijdig geprint kan worden, zo bespaar je veel papier wat weer goed is voor zowel het milieu als voor je portemonnee. Daarentegen is het kopen van een printer met deze duplexmodule wel een stuk duurder, echter zal je dit op ten duur terugverdienen.

Formaat papier

Bij de meeste printers kun je papier gebruiken tot en met A4 formaat. Deze maten kun je aanpassen door de schuifjes te verplaatsen in de papierlade. Als je groter als A4 wilt gaan printen zul je een printer moeten komen die dat aankan.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.