Hoe kies je een ondernemingsraadscursus uit?

Hoe kies je een ondernemingsraadscursus uit?

Elke organisatie met minimaal vijftig werknemers is verplicht om een ondernemingsraad te hebben. Een ondernemingsraad komt op voor de belangen van personeel en kan een grote invloed uitoefenen op het bestuur. De raad bestaat uit personeel van het bedrijf en kan uit 3 tot 25 leden bestaan. 

Om zo goed mogelijk te kunnen presteren heeft een ondernemingsraad 4 verschillende rechten: adviesrecht, recht op informatie, initatiefrecht en instemmingsrecht. Deze rechten geven veel invloed op de keuzes van het bestuur. Echter, als de ondernemingsraad niet gemotiveerd is of niet precies weet hoe ze gebruik kunnen maken van deze wetten kan de raad niet optimaal functioneren. Speciaal daarom is het mogelijk om een ondernemingsraad training te volgen. 

Wat heeft jouw ondernemingsraad nodig?

Elk bedrijf heeft weer een andere soort ondernemingsraad. Waar dat van af hangt, is het soort bedrijf en natuurlijk de soort mensen die in de raad zitten. Het kan altijd voorkomen dat de raad moeite heeft met invloed uitoefenen op het bestuur. Of dat ze niet helemaal weten wat er van ze verwacht wordt. Het kan ook als een verplichting aan voelen waardoor de leden minder gemotiveerd zijn om te werken. En dat is zonde. Want zoals eerder benoemd kan een ondernemingsraad veel voor het personeel betekenen. 

De taken van een ondernemingsraad zijn wettelijk vastgesteld. De raad hoeft dus niet zelf op zoek te gaan naar nieuwe taken om uit te voeren. Desondanks kan het soms lastig zijn om de taken uit te voeren. 

Ben jij lid van een ondernemingsraad en merk je dat het nog niet helemaal soepel verloopt? Dan wordt het tijd om hulp in te schakelen. 

Welke cursussen zijn er?

Er zijn diverse cursussen die geschikt zijn om een ondernemingsraad beter te laten functioneren. Hieronder hebben we een aantal cursussen uitgelicht: 

Basiscursus OR

Een basiscursus or is geschikt voor een ondernemingsraad dat nog zoekende is. In de basiscursus wordt de basis gelegd voor een professionele ondernemingsraad. Er zal uitgelegd worden wat het doel is en wat de raad kan betekenen voor het bedrijf.  

Hulp bij een nieuwe OR

In deze cursus zal een nieuw lid van de OR hulp en advies krijgen over hoe hij/zij goed zijn taak kan uitvoeren. Ook worden de verwachtingen en rollen gemanaged van de huidige leden. 

Professionele OR

Deze cursus is ontwikkeld voor een ondernemingsraad die al goed functioneert, maar het nog beter wil doen. In de cursus professionele OR krijgt de ondernemingsraad tips en tricks om nog professioneler te worden. 

Maatwerktraining 

Bij een maatwerktraining wordt er aan de hand van een OR scan geanalyseerd hoe de ondernemingsraad functioneert. Op basis van de resultaten van de scan zal er een passende maatwerktraining worden gegeven. Elke OR heeft weer andere behoeften en andere knelpunten waar ze tegenaan lopen. Een maatwerktraining is zeer geschikt voor als de andere trainingen net niet aansluiten bij het probleem van de raad.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.