Hoe kies je nou de beste uitvaartverzekering?

Hoe kies je nou de beste uitvaartverzekering?

Onderwerpen rondom de uitvaart worden veel gemeden. Er heerst nog een taboe op het praten over de dood. Toch is het wel belangrijk om je wensen met betrekking tot de uitvaart kenbaar te maken. Dit kan zowel rust bieden voor jou als voor je toekomstige nabestaanden. Daarnaast is het van belang om van te voren een goede verzekeraar uit te kiezen die, wanneer het moment daar is, alles voor je regelt. We geven een kort overzicht over hoe je dit aan zou kunnen pakken.

Waarom een uitvaartverzekering afsluiten?
Je sluit een uitvaartverzekering af om de nabestaanden te beschermen tegen de financiële gevolgen van jouw uitvaart. Door te kiezen voor een uitvaartverzekering die bij je past worden je wensen vervuld en weet je zeker dat de uitvaart vergoed wordt. Ook als je zelf voldoende geld hebt gespaard om je uitvaart te bekostigen, is het vooralsnog verstandig om een uitvaartverzekering af te sluiten. Na het overlijden komt dit spaargeld niet direct bij de nabestaanden terecht. Hier gaat enige tijd overheen. Dit betekent dat de nabestaanden de uitvaartkosten vanuit hun eigen portefeuille moeten voorschieten. Dit kan alsnog voor financiële problemen zorgen.

Wat kost een uitvaartverzekering dan?
De kosten kunnen heel erg uiteenlopen per verzekeraar en zijn onder meer afhankelijk van je eigen uitvaartwensen. Zo is een begrafenis over het algemeen duurder dan een crematie. Dit heeft te maken met grafrechten. Je huurt als het ware een graf, waarbij de periode van te voren is vastgesteld. De kosten van deze grafrechten kunnen per provincie sterk verschillen. Daarnaast kunnen de premies voor een uitvaart sterk onder aanbieders verschillen. Een uitvaartverzekering vergelijken met goede tweede keuze is daarom nooit verkeerd.

Wat voor soorten verzekeringen zijn er?
Er bestaan twee soorten uitvaarverzekeringen waaruit je kunt kiezen. De beste keuze is onder meer afhankelijk van je persoonlijke wensen en voorkeuren. Zo heb je de kapitaalverzekering, waarbij de nabestaanden een bedrag uitgekeerd krijgen dat volledig uitbesteed moet worden aan de uitvaart. Hiermee beschikken de nabestaanden over veel keuzevrijheid en kunnen de uitvaart een echte persoonlijke touch geven. Het enige nadeel hieraan is dat de nabestaanden bij deze verzekering vaak ook verantwoordelijk zijn voor de administratie en financiële afhandeling van zaken. Dit kan zeer overweldigend zijn voor de nabestaanden en het rouwproces in de weg zitten.

De naturaverzekering is dan wellicht een betere optie. Deze verzekering bestaat uit een pakket, waarin verschillende producten en services zich bevinden. De keuzevrijheid wordt bij deze uitvaartverzekering wel beperkt, omdat in de meeste gevallen een uitvaartondernemer wordt toegewezen. De nabestaanden kunnen dan alleen kiezen uit bepaalde producten en diensten die binnen het pakket vallen. Daar staat dan wel weer tegenover dat de financiële afhandeling volledig uit handen gegeven wordt.

Zie je in beide verzekeringen wel iets? Dan is een combinatieverzekering ook nog mogelijk, waarbij de voordelen van beide verzekeringen samen worden gevoegd.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.