Hoe wordt smartengeld berekend?

Hoe wordt smartengeld berekend?

Smartengeld is de schadevergoeding voor immateriële schade of ook wel “morele schade” genoemd. Vanzelfsprekend wordt er altijd een schadevergoeding aangevraagd voor de geleden materiele schade, zoals een kapotte auto of lichamelijk letsel ten gevolge van een ongeluk. De geleden schade wordt verhaald bij de aansprakelijke partij.

Immateriële schade vs. materiële schade

Materiële schade kan iedereen zich goed voorstellen. Immateriële schade is ongrijpbaar en erg persoonsgebonden. Het is het morele lijden dat iemand is aangedaan. Ook hiervoor kan er in Nederland een schadevergoeding aangevraagd worden. Het is verstandig een letselschade advocaat in Den Haag in de arm te nemen om u hierin bij te staan.

Smartengeld berekenen

Maar hoe wordt smartengeld berekend? Verschillende factoren spelen een rol. Denk hierbij aan de leeftijd van het slachtoffer, de ernst van het letsel en de ontwikkeling van het herstel. Maar hoe kom je tot een eerlijk bedrag aan smartengeld? 

Jurisprudentie

Omdat pijn subjectief is kan er moeilijk een standaard bedrag aan gekoppeld worden. Door de jaren heen zijn er veel zaken geweest waarbij smartengeld betaald werd. Op basis van deze eerdere zaken (jurisprudentie) wordt smartengeld nu berekent. Is er eerder een soortgelijke situatie voorgekomen, dan wordt er op basis daarvan, maar uiteraard ook rekening houdend met alle aspecten van uw eigen situatie, smartengeld berekend. Het is niet makkelijk om tot een eerlijk bedrag te komen. Dit vereist veel toewijding van alle partijen. Een letselschade advocaat in Amsterdam kan u dan ook bijstaan in dit proces.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.