Houtkachel aanschaffen, waar moet ik op letten?

Houtkachel aanschaffen, waar moet ik op letten?

Het stoken van een houtkachel wordt al jarenlang gedaan maar is sterk afgenomen door het gemak van aardgas in huis. Hierdoor stoken mensen hun huis warm met een cv-installatie. Toch begint de laatste jaren het stoken op hout weer steeds populairder te worden doordat men hiermee veel sfeer en warmte in huis brengt. Ook is men niet meer afhankelijk van een energiemaatschappij als de stroom of gas verbinding eens uit mocht vallen. Er is niks zo gezellig om op een koude winteravond gezellig met het hele gezin lekker naast een warme kachel te zitten!

Het vermogen van mijn kachel

Het zomaar kopen van een houtkachel omdat men deze mooi vindt is sterk af te raden! Kijk altijd eerst naar de grote van uw ruimte waarin u de kachel gaat plaatsen. Neemt u namelijk een te grote houtkachel zorgt dit ervoor dat u de kachel moet knijpen. Omdat het anders te warm wordt in de ruimte waar deze staat. Ook is dit erg slecht voor de verbranding. U krijgt zo extra afzetting in uw rookkanaal waardoor het risico op schoorsteenbrand vele malen groter is.

Wel of geen speksteen

Houtkachels met speksteen zien er niet alleen mooi uit maar slaan ook veel warmte op. Bij het aanschaffen van een kachel is het wel belangrijk om zich goed te bedenken of u het toestel de hele dag gaat stoken of alleen maar in de avond. Stookt u alleen in de avond dan is het fijn om snel warmte te hebben van uw haard. Bij speksteen duurt het wat lager totdat deze helemaal verwarmd is en zijn warmte gaat afgeven. Dus bij het alleen in de avond stoken is het af te raden om een haard te nemen van alleen maar speksteen. Hiervoor zijn plaatstalen kachels beter geschikt omdat deze snel hun warmte uitstralen in de ruimte.

Welke houtkachel uitkiezen

Weet u het vermogen van uw kachel? en weet u of u wel of geen speksteen gaat nemen? dan kunt u gaan kijken welke kachel u mooi vindt. Dit kunt u doen op een website met een groot assortiment houtkachels. Mochten er voor u nog andere zaken niet duidelijk zijn vraag dan altijd om advies zodat u altijd tot de beste kachelkeuze komt.