In 5 stappen effectief energieleveranciers vergelijken

In 5 stappen effectief energieleveranciers vergelijken

Overstappen van energieleverancier is makkelijker dan ooit en in veel gevallen bovendien voordelig. Tegelijkertijd levert willekeurig overstappen maar zelden een besparing op. Het hangt onder meer af van je persoonlijke verbruik welke energieleverancier het beste bij je aansluit.

Daarnaast zijn er verschillende zaken om rekening mee te houden bij het overstappen, die allemaal invloed hebben op de kosten en daarmee de uiteindelijke besparing die je kunt maken.

  1. De energiekosten

Het punt waar de meeste mensen het meest op letten: de energiekosten. Deze bestaan doorgaans uit een vast deel en een variabel deel. Het vaste deel betaal je altijd, het variabele deel is afhankelijk van je verbruik.

Over het algemeen hebben energieleveranciers óf hoge vaste kosten en een laag tarief per hoeveelheid energie óf relatief lage vaste kosten en een hoog tarief per hoeveelheid energie.

Verbruik je veel energie, dan is de eerste optie vaak de beste. Verbruik je relatief weinig energie, dan is het juist de tweede optie.

  1. Contracten

Je kunt kiezen voor een contract van één of enkele jaren of een contract van onbepaalde tijd. Bij een contract van een bepaalde tijd is er vaak een korting, maar betaal je soms na het eerste jaar wel relatief veel.

Ook is het hier kostbaar om het contract stop te zetten: je moet hem in de praktijk altijd uitzitten. Bij een contract van onbepaalde tijd kun je makkelijker overstappen, maar moet je vaak kortingen en andere acties aan je voorbij laten gaan.

  1. Vast of variabel tarief?

Bij de meeste leveranciers kun je kiezen tussen een vast of variabel tarief. Bij een vast tarief weet je precies wat je betaalt voor je energie gedurende de loopduur van je contract. Bij een variabel tarief kan dit schommelen, meestal afhankelijk van de kosten die de leverancier maakt voor het inkopen/opwekken van de energie.

In de praktijk is een vast tarief vaak voordeliger, maar ook dit kan verschillen per leverancier.

  1. Verborgen kosten

Veel energieleveranciers proberen je te kosten met lage prijzen, maar niet zelden moeten deze op een andere manier worden terugverdiend. Het kan bijvoorbeeld zijn dat je na een eerste goedkoop jaar extra veel betaalt in je tweede jaar bij de leverancier.

Check dit vooraf grondig en laat je niet leiden door tijdelijke promoties.

  1. Ervaringen en recensies

De ervaringen van eerdere klanten zeggen vaak meer dan de site van een energieleverancier. Probeer vooraf zoveel mogelijk recensies, ervaringen en reviews te lezen.
Zo weet je waar eerdere klanten tegenaan liepen, wat ze goed vonden, slecht vonden en kun je verrassingen voorkomen. Overweeg je bijvoorbeeld over te stappen op Energiedirect, check dan altijd Energiedirect ervaringen. Zo krijg je een snel beeld van de energieleverancier, of de leverancier de beloftes nakomt en hoe mensen de service van de leverancier in de praktijk ervaren.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.