Zijn glaswolisolaties en steenwolisolaties schadelijk voor de gezondheid?

Zijn glaswolisolaties en steenwolisolaties schadelijk voor de gezondheid?

Wat voor nut heeft het gebruik van glaswolisolatie en steenwolisolatie?
Wanneer je kiest voor een glaswolinstallatie dan krijg je dit materiaal in rollen, het voordeel van deze rollen is dat ze flexibel zijn waardoor oneffenheden hier goed mee opgevangen kunnen worden. Steenwolisolatie is daarentegen uitsluitend verkrijgbaar in platen, deze isolatieplaten hebben door de sterke vezels een goede stijfheid waardoor de platen goed aansluiten op elkaar. Als doe-het-zelver is dit materiaal ideaal om mee te werken vanwege het makkelijke gebruik ervan.

Gezondheids- en milieurisico’s
Wanneer je van plan bent om met deze materialen aan de slag te gaan is het verstandig om gebruik te maken van handschoenen, een stofbril en een masker. Dit wordt aangeraden omdat er bij het plaatsen van deze platen en rollen vezels vrij kunnen komen, dit kan gebeuren tijdens het snijden, boren of zagen van glas of steenwol. Deze vezels komen dan vrij in de lucht wat voor irritatie en-of ontsteking aan je ogen, luchtwegen en de huid zorgen. Bij het werken in vochtige of warme omgeving is de kans groter dat je last krijgt van irritaties, het wordt daarom aangeraden om als je van plan bent om met dit materiaal te werken er voor te zorgen dat je tijdens een koeler seizoen of moment doet. Volgens mineralewol is glaswol en steenwol onschadelijk voor je gezondheid.

Verschil tussen de materialen
Steenwol en glaswol worden beide gebruikt als isolatie voor akoestische (geluid) installatie en thermische (warmte) isolatie. Beide soorten isolatie kunnen gebruikt worden in houten vloeren, daken, plafonds, spouwmuren en in binnenmuren. Het nadeel van dit soort isolatie is dat als het materiaal vochtig wordt de waarde van de isolatie snel achteruit gaat. Zorg er daarom voordat je bij gebruik van dit materiaal een dampremmende folie aan de binnenzijde plaatst zodat vocht geen kans krijgt. Enkele verschillen tussen deze twee soorten isolatie zijn.

– Over het algemeen is steenwol zwaarder dan glaswol.
– Steenwol bestaat uit harder materiaal dan glaswol.
– Glaswol is over het algemeen goedkoper dan steenwol.
– Glaswol is flexibeler.
– Glaswol is makkelijker te bewerken dan steenwol, bij glaswol kun je een mes gebruiken om het op maat te snijden terwijl bij steenwol een zaag moet worden gebruikt.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.