Is het al tijd voor een gehoorapparaat?

Is het al tijd voor een gehoorapparaat?

Online hoortest

Het is mogelijk dat je op een punt komt dat anderen je erop attenderen dat je eens je oren moet laten nakijken. Wanneer je zelf ook aan je gehoor begint te twijfelen, zou je eerst, voordat je met een audicien een afspraak maakt, een online hoortest kunnen doen. Bij de hoortest zal onderzocht worden wat je met je oren nog kunt waarnemen.

Een online hoortest
Deze hoortest kun je gewoon thuis doen. Het duurt minder dan vijf minuten en zal je inzicht geven van je gehoor. Het enige wat je nodig hebt, om de hoortest thuis te doen, is een hoofdtelefoon. Hij moet op een geluidsniveau staan dat je prettig vindt en waarmee je de stem duidelijk verstaat. Om het beste resultaat te bereiken, is het verstandig geen speakers van de computer te gebruiken.

De test
Tijdens de test zie je zes verschillende video’s van meerdere alledaagse gesprekssituaties. Daarbij kun je denken aan gesprekken in een drukke bar, maar ook gesprekken op straat. Na elke afgespeelde video, zal een vraag worden gesteld over het gesprek dat je gehoord hebt. Daarbij moet je dan uit een van de vier verschillende opties kiezen. Na het beantwoorden van alle vragen zul je een score te zien krijgen van 1 tot 10. Wanneer uit de test blijkt dat je aan gehoorverlies lijdt, word je aangeraden om contact op te nemen met een audicien. Ondanks dat de techniek van tegenwoordig geavanceerd is, moet je deze hoortest alleen zien als een aanwijzing.

Afspraak
Wanneer je twijfelt of je inderdaad nog alle geluiden goed hoort, is het verstandig om het te laten onderzoeken bij een audicien. Maak daarvoor een gratis afspraak. Ze gaan dan exact meten wat je nog kunt horen. Ze geven ook het advies of je al toe bent aan een gehoorapparaat of nog niet. Omdat je gehoor belangrijk is moet je de aanwijzingen zeker niet onderschatten. Wanneer je namelijk niet goed de gesprekken kunt volgen kun je ook slecht deelnemen aan discussies. Je staat buiten de maatschappij. Velen laten je links liggen wanneer je niets of slecht kunt horen. Doe er dus wat aan!

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.