Keuzehulp voor deurmatten

Keuzehulp voor deurmatten

deurmat

Heb je tijd over nu je er minder op uit kan door de corona-crisis? Dan is dit het perfecte moment om je interieur een make-over te geven. Op kantoor is waarschijnlijk niemand en dus heb je alle tijd om nieuwe meubels en accessoires aan te schaffen. Eén van deze leuke en handige accessoires voor je kantoor of huis is een deurmat. Maar uit welke deurmatten kun je kiezen en met welke dingen moet je nog meer rekening houden? In deze keuzehulp helpen wij je met het maken van de keuze voor een mooie, handige deurmat.

Stap 1: Een rubberen standaard mat of maatwerk mat?

Ten eerste is het handig om te kijken naar de maat die je nodig hebt. Wil je een deurmat voor in huis? Dan kan het zijn dat de standaardmaten van de mat perfect passen. Enkele standaard maten zijn bijvoorbeeld: 60×90, 55×90, 90×155 of 132×205. Het kan ook zijn dat dit niet de maten zijn die je nodig hebt. Heb je bijvoorbeeld een mat nodig voor je bedrijfspand of winkel? Dan heb je waarschijnlijk andere maten nodig. In dit geval is een maatwerk mat de beste oplossing. Gelukkig kun je bij veel shops terecht om jouw deurmat op maat te laten maken

Stap 2: Mat voor binnen of buiten?


De tweede stap van de keuzehulp is de keuze voor binnen of buiten. Waar wil je de deurmat neerleggen? Een buitenmat moet namelijk aan andere eisen voldoen dan een binnenmat. Het is voor een buitenmat bijvoorbeeld heel belangrijk dat de mat het vuil onder de schoenen vandaan schraapt. Een mat die bijvoorbeeld over deze functionaliteit beschikt, is de Forbo Coral Grip.  Deze mat is stevig en stug en zorgt ervoor dat iedereen met schone schoenen het huis of bedrijfspand binnen stapt. Voor buiten is het dus belangrijk dat de mat vuil verwijdert. Voor een binnenmat is het daarentegen het beste als het de schoenzolen droog maakt wanneer iemand naar binnen stapt. Hierdoor krijg je geen vochtige afdrukken door het huis. Een voorbeeld van zo’n droogloopmat is een Forbo Coral Brush of de Forbo Coral Classic. 

Stap 3: Een droogloopmat of schoonloopmat?

Een droogloopmat is dus een mat die het vocht opneemt. Deze wordt vaak als binnenmat gebruikt. Daarentegen is een schoonloopmat een mat die vuil en viezigheid verwijdert. Deze wordt vaak als buitenmat gebruikt. Zijn er dan geen deurmatten die over beide functionaliteiten beschikken? Zeker wel. De ene deurmat is alleen sterker in het opnemen van vocht dan in het afschrapen van vuil. Het is dus belangrijk om jouw keuze voor een droogloopmat of schoonloopmat af te laten hangen van de plek waar de mat komt. Komt de mat buiten? Dan is het slim om je te richten op een mat die uitblinkt in het schoonlopen. Komt de mat binnen? Kies dan een mat die uitblinkt in het drooglopen. 

Stap 4: Welk materiaal moet je kiezen?

Een deurmat kan gemaakt bijvoorbeeld zijn van Polyamide, machine gesponnen kokosgaren of Vinyl Pigment. De materialen hebben allemaal hun eigen voordelen. Polyamide is bijvoorbeeld slijtvast en dus duurzaam. Daarnaast absorbeert het vocht en voorkomt het vuil. Vinyl Pigment is goed geschikt als schoonloopmat. Het verwijdert vuil. Het heeft daarnaast een groffe structuur waardoor het veel vuil op kan nemen. Tot slot is een kokosmat robuust en vooral geschikt voor binnen. Daarnaast kan het in honderden maten gesneden worden waardoor het perfect is als binnenmat voor een kantoorpand. 

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.