Kuiper en Zonen BV levert krachtige stoomketels

Kuiper en Zonen BV levert krachtige stoomketels

Stoomketels zijn krachtige warmtegeneratoren die stoom onder hoge druk leveren. Zij worden gebruikt in tal van industriële sectoren en maken het mogelijk veel energie te transporteren met een betrekkelijk geringe massastroom. Wat hun functie betreft, zijn er vandaag de dag heel wat verschillende types verkrijgbaar.

Stoomgeneratoren worden op vele gebieden gebruikt

Sinds uitvinders als Heron van Alexandrië, Denis Papin of James Watt met het gebruik van stoom aan de slag gingen, is de stoomketel op steeds nieuwe gebieden gebruikt. Zij maakten het werk voor de mijnwerkers gemakkelijker, stimuleerden de industrialisatie en zorgden ervoor dat de reistijden van locomotieven aanzienlijk werden verkort. Ook nu nog zijn stoomketels niet meer weg te denken uit vele gebieden. Enerzijds leveren zij thermische energie aan verwarmingscentra of technische processen. Anderzijds kan stoom worden gebruikt in elektriciteitscentrales, bijvoorbeeld om elektrische energie op te wekken. Typische toepassingsgebieden zijn derhalve:

Industriële installaties;

Wasserijen;

Chemische fabrieken;

Voedselverwerkende bedrijven;

Houtindustrie;

Kaasmakerijen;

Energiecentrales.

Maar stoomketels worden ook steeds weer gebruikt in laboratoria, technische faciliteiten en zelfs industriële keukens.

Verschillen tussen heet water, natte stoom en verzadigde stoom

Warmwater- en stoomketels voorzien hun gebruikers van media met verschillende eigenschappen. Warm water is een vloeibaar medium met hoge druk en temperaturen van meer dan 100 graden Celsius. Natte stoom is een gasvormig medium dat fijne waterdruppeltjes bevat. Het ontstaat bijvoorbeeld wanneer verzadigde stoom in een koele

omgeving stroomt en gedeeltelijk condenseert. Verzadigde stoom zelf is gasvormig en bevat geen vocht. De temperatuur van de droge en verzadigde stoom is afhankelijk van de druk van het medium. Als ketels de droge stoom verder verhitten, wordt oververhitte stoom geproduceerd. Deze heeft een hogere temperatuur en is ook droog. Wanneer welk medium nodig is, hangt af van de toepassingsgebieden van de stoomketels.

Stoomketels zijn onderdelen van stoomsystemen

Het maakt niet uit wat voor stoom er wordt gebruikt: Gewoonlijk wordt het gebruikt als processtoom in zogenaamde stoomsystemen. Naast de ketel bestaat deze uit een buizenstelsel dat stoom naar verschillende verbruikers voert en het condensaat dat bij het gebruik ervan ontstaat, naar de ketel terugvoert. Extra voedingswatertanks zorgen ervoor dat er altijd voldoende zoet water met de juiste waterwaarden is om de vereiste hoeveelheden stoom te genereren.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.