Kwalificatieregels vergelijken voor het WK 2018

Kwalificatieregels vergelijken voor het WK 2018

Het is bijna zover, het WK eindtoernooi in Rusland. Volgend jaar staat weer het grootste voetbalevenement van de wereld op de agenda. Iedereen kijkt alweer reikhalzend uit naar dit voetbalfeestje, want dat moet het zeker worden. Tijdens een groot voetbaltoernooi slaan alle inwoners hun handen ineen om hun land naar de overwinning te schreeuwen. Alleen voor het zover is dient het desbetreffende land zich wel te plaatsen voor het eindtoernooi. Helaas zijn er maar een beperkt aantal plekken beschikbaar. Dat betekent dat sommige landen niet deel kunnen nemen aan het WK 2018. Maar goed dat nou in zijn werk? Plaatsen de beste landen zich voor het wereldkampioenschap of werkt het anders? Bekijk en vergelijk hieronder de belangrijkste kwalificatieregels per continent. Wellicht heeft u dan een beter beeld van de deelnemende landen op het WK 2018.

Europa

Europa levert verreweg de meeste landen voor het WK. Rusland plaatst zich als gastland automatisch al voor het grote eindtoernooi. Daarmee zijn zij de enige zekerheid die aan de aftrap zullen verschijnen in de poulefase. De overige Europese landen strijden onderling in diverse poules tegen elkaar om 13 overige plekken. Grote favorieten zijn titelverdediger Duitsland, Frankrijk, Spanje en Italië. Voor Nederland ziet het er helaas minder rooskleurig uit, want zij staan momenteel derde in de poule. Alleen de eerste plaatst zich rechtstreeks, samen met vijf beste nummer twee. Voor het Nederlands Elftal is er dus nogal wat werk aan de winkel om zich te kwalificeren voor het eindtoernooi.

Zuid-Amerika

Zuid-Amerika wordt gezien als grootste concurrent van Europa. De opzet van de kwalificatie is een stuk eenvoudiger als in Europa, want iedereen strijdt in één competitie tegen elkaar waarbij de bovenste vier zich direct plaatsen. De nummer vijf speelt een play-off duel tegen een land uit Oceanië. Wanneer deze wordt gewonnen, dan kan Zuid-Amerika vijf landen richting Rusland gaan sturen. De gedoodverfde kandidaten om een WK-ticket in de wacht te slepen zijn Brazilië, Argentinië en titelverdediger Chili.

Afrika

Een ander continent dat we willen uitlichten is Afrika. Hoewel een Afrikaans land doorgaans nooit ver komt in een eindtoernooi, leveren ze wel steeds betere spelers af. Vaak is het zo dat er slechts één of twee wereldsterren bij een land actief zijn, terwijl de rest een stuk minder is of bij een lager team speelt. Toch mogen Afrikaanse landen niet worden onderschat, want zij kunnen het tegenstanders behoorlijk lastig maken. En omdat er geen land is dat er uitspringt, is de kwalificatie des te spannender. Afrika mag in totaal vijf landen richting het koude Rusland sturen om daar te stunten. Enkele favorieten zijn Nigeria, Kameroen en Ivoorkust, maar ook landen als Algerije en Marokko kunnen zich zomaar plaatsen voor het WK.

Azië

Het laatste continent dat in deze rubriek voorbijkomt is Azië. Net als Afrika wordt Azië nooit tot de favorieten gezien. Zij leveren toch een stuk minder kwaliteit dan Europese en Zuid-Amerikaanse landen. Toch kunnen Aziatische landen wel voor een verassing zorgen tijdens een WK, zoals al vaker in het verleden is gebeurd. Australië en Japan worden vaak gezien als de beste landen die het ver kunnen schoppen. In de praktijk blijkt dit vaak tot maximaal de kwartfinale te duren.

Naast deze continenten worden deze ook nog opgedeeld in kleinere groepen. In ieder geval belooft het een prachtig WK in Rusland te worden!

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.