Laptop kopen? Kies het ideale inch formaat!

Laptop kopen? Kies het ideale inch formaat!

Er zijn tegenwoordig ontzettend veel merken die laptops aanbieden en iedere laptop heeft zijn eigen kwaliteiten, afmetingen en specificaties. Dit formaat hangt samen met het inch formaat van de laptop, oftewel hoe groot je scherm is. Hierdoor kun je je laptop afstemmen op wat het beste bij jou past. Kies je voor een laptop met een groot scherm of kies je juist voor een mini laptop?

Welke formaten laptops zijn mogelijk?

De maten van laptops variëren van 10” (inch) tot 17”. Met deze maat wordt de afstand van de linkerbovenhoek van het scherm naar de rechterbenedenhoek van het scherm bedoeld. Onder kleine laptops verstaat men doorgaans laptops van 10” tot 14”. Met grote laptops bedoelen we laptops van 15” en groter. Het is belangrijk dat je van tevoren nadenkt over waar je de laptop voor gaat gebruiken, of je een groot of klein scherm wilt en of je veel onderweg bent met je laptop of altijd op dezelfde plek werkt.

Grote laptops 15”-17”

In principe geldt voor de laptops dat hoe groter het scherm is, hoe zwaarder de laptop. Maak daarom de afweging of gebruikscomfort of draagbaarheid voor jou het meest belangrijk is. Werk je veel met videobewerking of doe je veel grafisch werk, dan heb je baat bij een groot scherm. Maak je gebruik van Dvd’s tijdens je werk of heb je een langere batterijduur nodig, ook dan doe je er goed aan om een grotere laptop te kiezen.

Laptops van 15,6” zijn doorgaans het meest gangbaar omdat deze goed zijn voor professioneel gebruik en vaak een goede prijs-kwaliteitverhouding hebben. Daarnaast is alles duidelijk te lezen op het scherm en dit zorgt ervoor dat je er langdurig op kunt werken. 17” laptops zijn laptops die de beste prestaties bieden omdat ze de krachtigste laptops zijn waardoor je het hoogste gebruikscomfort hebt.

Kleine laptops 10”-14”

Het grote voordeel van een kleine laptop of een mini laptop is dat de laptop weinig weegt. Hierdoor kunnen ze makkelijk meegenomen worden en dat is dus prettig als je veel onderweg bent. Echter zorgt het kleine scherm ervoor dat je vaak dichterbij je scherm moet zitten om alles goed te kunnen zien. Ook het wisselen tussen programma’s en websites kan wat lastiger zijn. Omdat ook het toetsenbord kleiner is, kan het typen wat moeilijker gaan. Deze laptops zijn dus niet geschikt om een hele dag op te werken.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.