Moet je als militair ook een zorgverzekering afsluiten?

Moet je als militair ook een zorgverzekering afsluiten?

Je werkt als militair. Ondanks dat je nog niet naar het buitenland hoeft op uitzending, heb je als militair over het algemeen meer kans om een zorgdeclaratie te moeten indienen. Voor de mensen die werkzaam zijn bij defensie is er een uitzonderlijke regeling getroffen. Door deze regeling hebben militairen een andere zorgverzekering dan mensen die in overige beroepsgroepen werken. Wat houdt deze zorgverzekering in, hoeveel premie moet je betalen, wanneer heb je recht op deze verzekering en hoe zeg je deze op? Dit alles lees je in deze blog. 

Wanneer heb je recht op deze zorgverzekering? 

Als werknemer van defensie krijg je een speciale zorgverzekering. Deze verzekering heeft hele andere polisvoorwaarden dan de gewone zorgverzekering, wat logisch is aangezien militairen risicovol werk doen. Deze polisvoorwaarden zijn uitgebreider dan de polis van de standaard basiszorgverzekering, er worden dus andere dingen vergoed dan standaard. Wanneer je in dienst gaat, word je ingeschreven bij Univé. Het inschrijven wordt allemaal voor de militair geregeld. 

Hoe werkt de betaling van zo’n zorgverzekering? 

Ook het betalen van een militaire zorgverzekering werkt anders dan normaal. De kosten voor je zorgverzekering worden namelijk van je loon ingehouden. De zorgpremie is niet een vast bedrag, maar een percentage van je salaris. De zorgpremie van een militair is meestal rond de 6% van het salaris. Van deze 6% betaald de werkgever 4,4%, de werknemer betaald zelf 2,55%. Het feit dat een militair hogere gezondheidsrisico’s loopt tijdens zijn/haar werk maakt het wel zo eerlijk dat de werkgever aanzienlijk bijdraagt aan de betaling van de zorgpremie. 

Wat als je stopt met werken bij defensie? 

Een deel van de militairen blijft niet altijd bij defensie werken. Wat als je stopt met werken voor defensie, hoe zit het dan met je verzekering?  

Wanneer je stopt met werken voor defensie dan komt je uitzonderlijke zorgverzekering te vervallen. Je dient zelf de beste zorgverzekering voor jou zien te vinden. De vuistregel is dat je dit binnen vier maanden moet regelen. Het uitzoeken van welke zorgverzekering de beste is voor jou kan een heel gedoe zijn, gelukkig is er een zorgvergelijker die je hierbij kan helpen. 

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.