Mogelijkheden virtual reality voor vakantieparken
Vakantieparken zijn het ideale uitje voor gezinnen en families die het comfort van thuis willen combineren met een leuke vakantie. Maar hoe breng je als vakantiepark de sfeer over op de consument? Een website met aantrekkelijke foto’s of met video impressies geven wel informatie, maar de beleving ontbreekt. Je kunt nu een virtual tour maken waarmee het lijkt alsof je een wandeling kunt maken in het park. Gewoon thuis vanaf de bank! Virtual reality maken kan op verschillende manieren; volledig digitaal, gefilmd op een VR set of een combinatie van beiden. Op deze pagina lees je precies wat de mogelijkheden van virtual reality voor vakantieparken zijn.
Waarom is virtual reality voor vakantieparken interessant?
Een vakantie promoten kan een uitdaging zijn. De consument weet dat een promotionele foto perfect geënsceneerd is, dat zul je in het echt niet gauw meemaken. Aan de andere kant mis je de beleving in foto’s of een uitleg met tekst. Je wilt de consument meenemen naar de locatie, de sfeer laten proeven en die beleving in het park overdragen. Met een VR tour is dat mogelijk.
Hoe kun je virtual reality maken?
Voordat je een VR set gaat bouwen moet je eerst weten wat er mogelijk is met VR video. Dit zijn de drie voornaamste categorieën VR:
1. Realtime 3D VR
Deze methode wordt voornamelijk toegepast op spellen en visualisaties van omgevingen of gebouwen die nog niet gebouwd zijn. In een 3D ontwikkelomgeving wordt een VR set ontworpen die je via een VR bril kunt bekijken. Afhankelijk van het type VR bril kun je rondkijken of zelfs rondlopen. Hoewel de graphics behoorlijk overtuigend kunnen zijn blijft het een simulatie. Ook is er snelle hardware nodig om een overtuigende presentatie neer te zetten. Voor een virtuele tour zal deze methode in de meest gevallen minder interessant zijn. Wanneer je als vakantiepark vooral bezig bent met branding zou een VR game overigens wel een optie kunnen zijn.
2. VR animatie
Er zijn twee unieke kenmerken van VR video; als eerste het 360 graden beeld wat de kijker in staat stelt volledig rond te kijken, ten tweede de mogelijkheid om diepte waar te nemen. Een 360 graden beeld opnemen is een uitdaging, met een VR set in de computer heb je volledige controle over de presentatie. Je bent ook niet gelimiteerd tot de werkelijkheid. Vaak betreft het 3D animatie die vooraf berekend wordt, zo is er geen krachtige VR bril nodig om de beelden te bekijken. Naast 3D kan het ook een 2D animatie zijn die toch in 360 graden te bekijken valt, bijvoorbeeld op basis van fotomateriaal of video dat in het vakantiepark is opgenomen.
3. Virtuele tour
Dit is een video die gemaakt wordt met een speciale 360 camera. Deze camera filmt een panoramisch beeld, tijdens het kijken kun je dus het volledige beeld zien en niet alleen een kader. Je hebt hier overigens niet noodzakelijk een VR bril voor nodig, via bijvoorbeeld YouTube kun je op een PC met de muis draaien, of met een mobieltje kun je zelf in de rondte draaien terwijl je naar het scherm kijkt. Het is ook mogelijk om de beelden later om te zetten naar een normaal rechthoekig kader. Je kunt dus letterlijk alle kanten uit met een virtuele tour.
Virtual tour maken
Afhankelijk van de gekozen methode die het beste aansluit bij de doelstellingen kun je aan de slag gaan. Door samen te werken met een ervaren productiehuis kun je een presentatie maken die écht impact heeft op de toeschouwer. Een virtual tour maken vereist een goede planning en optimale omstandigheden tijdens de shoot.
Tips voor een VR set inrichten
- Kies het juiste tijdstip: Wil je de drukte laten zien of juist rust? Je kunt dezelfde situatie in vier jaargetijden filmen voor een spectaculaire presentatie waarin het vakantiepark optimaal tot zijn recht komt.
- Alles komt in beeld: Houd er rekening mee dat de toeschouwer voor, achter, links en rechts kan kijken. De VR set moet dus perfect in orde zijn.
- Let op het licht: Alles wat zich om de camera heen bevindt moet goed verlicht zijn, bij daglicht moet je ook rekening houden met de stand van de zon en de route die je aflegt.
- Plan lange opnames: Korte opnames werken desoriënterend in VR, plan langere shots. Zo breng je het gevoel van aanwezigheid op het vakantiepark ook beter over.
- Denk na over het geluid: Je kunt op locatie omgevingsgeluid opnemen met een surround microfoon of later muziek en spraak toevoegen. Geluid kan de impact van de presentatie kracht bij zetten, maar daar gebruik van.
VR tour bekijken
De drempel om een VR tour te bekijken wordt steeds lager. Eerst had je nog een grote VR headset voor een krachtige PC nodig, nu kun je met draagbare VR brillen prachtige presentaties tijdens beurzen laten zien. Of stuur potentiële gasten een gratis Cardboard VR bril waar ze hun eigen smartphone in kunnen steken. Zelfs op een standaard PC of laptop kun je de video bekijken, al mis je dan wel de 3D ervaring.