Plinten vergelijken

Plinten vergelijken

 Als je aan het bouwen of verbouwen bent is het waarschijnlijk niet uw topprioriteit, maar het heeft wel een grote invloed op de uiteindelijke uitstraling van uw woning. Zoals al de titel al doet vermoeden, heb ik het hier over uw plintkeuze. Van houten plinten, kunststof plinten, brede plinten tot aan smalle plinten, de keuze is reuze. Er zijn redelijk veel elementen waar je aan moet denken als het gaat om je plintkeuze. Zo is er de hoogte, de breedte, het materiaal, het soort plint en uiteraard de kleur. Witte plinten hebben namelijk een totaal andere uitstraling dan zwarte plinten en creëren op hun beurt een totaal andere uitstraling. Om uw keuze te vereenvoudigen, zal ik hieronder een aantal elementen en soorten plinten bespreken. Hopelijk wordt het kiezen zo een stuk makkelijker voor u. 

Soorten plinten

Plinten werden rond de 18e en 19e eeuw op grote schaal toegepast in woningen. Het relatief lange bestaan van de plinten heeft ervoor gezorgd dat er vandaag de dag een zeer gevarieerd aanbod is. Om het u toch een stukje makkelijker te maken, beperk ik mij in deze blog tot 6 soorten plinten. Dit zijn de gladde plint, kraalplint, luxe plint, monumentenplint en de waalplint. Op de afbeelding die u hieronder kunt zien, kunt u een goede indruk krijgen van de uitstraling die de verschillende modellen met zich meenemen. 

Alle profielen van de MDF Plinten naast elkaar

Van links naar rechts: waalplint, gladde plint, kraalplint, luxe plint, monumentenplint en sierplint.

Als men de verschillende plinten in een paar woorden zou beschrijven kom je op onderstaande benamingen uit.

  • Gladde plint die strak en modern is;
  • Kraalplint is een echte klassieker;
  • Luxeplint wordt omschreven als zeer elegant;
  • Monumentenplint is authentiek;
  • Sierplint een echte sfeermaker;
  • Waalplint is voor de mensen die op zoek zijn naar subtiliteit. 

Afmetingen van de plint.

Eveneens als de plintsoort zijn de afmetingen net zo belangrijk voor de uitstraling van uw woning. Zo zien we hoge plinten veelal terug in kamer en suites met een jaren ’30 tintje. Veelal bestaat hierbij de vaste stelling: hoe hoger het plafond hoe hoger de plinten. Met hoge plinten in een relatief laag huis creëer je een uniek ruimtelijk effect.  Meer weten over plinten of kamer en suites, klik dan op de links. 

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.