Private leasen of kopen?

Private leasen of kopen?

De private lease markt zit enorm in de lift. Steeds meer mensen kiezen voor een maandelijkse betaling aan een auto in plaats van een grote koopsom vooraf. De mogelijkheden voor elektrisch leasen zorgen daarbij voor interessante belasting voordelen. Voor wie toe is aan een nieuwe auto is de keuze tussen private leasen of de aankoop van een auto nog niet gemakkelijk. Het internet staat bomvol met informatie over beide vormen en een vergelijking is dan ook moeilijk te overzien. De belangrijkste vergelijkingspunten staan daarom hier op een rijtje.

Verzekering

Voor je autoverzekering is het aantal jaren dat je schadevrij hebt gereden erg belangrijk. Afhankelijk daarvan kan kopen, of juist leasen voor jou een stuk voordeliger zijn. Wanneer jij namelijk gebruik maakt van no-claimkorting is dit gelijk in het voordeel wanneer je een auto gaat leasen. Bij veel schadevrije jaren kan kopen juist weer voordeliger zijn. Dit komt omdat in een private lease contract vrijwel ook altijd kosten voor reparatie, schade en diefstal inbegrepen zitten. Als je echter (bijna) nooit schade rijdt is het niet voordelig dat je hier toch indirect aan meebetaald. Andersom, als je vaker schade hebt gereden kan het juist heel prettig zijn wanneer de kosten hiervan in de toekomst door de leasemaatschappij betaald worden.

Hypotheek

Wanneer je van plan bent om op korte termijn (de beginperiode van je leasecontract) een huis te gaan kopen, is leasen een zeer nadelige keuze. De hypotheekverstrekker zal namelijk de maandelijkse kosten die je betaald aan je lease auto zien als een vermindering van geld dat je aan hypotheek kunt besteden. Als gevolg hiervan zal de hypotheek die je kunt krijgen voor het kopen van een huis lager uitvallen. In plaats daarvan kun je daarom altijd betere een auto kopen, als je van plan bent te verhuizen, als dit binnen de mogelijkheden valt natuurlijk.

Prijzen vergelijken

Tot slot zijn de kosten natuurlijk ook vaak een belangrijke factor bij het maken van de keuze tussen kopen of leasen. Echter, is het op voorhand niet te zeggen wat het goedkoopst is, private leasen, occasion leasen of toch kopen. Waar je, naast je schadevrije jaren en de hypotheek verder op zou kunnen letten is het aantal kilometers dat je jaarlijks rijdt en of je de aanschafkosten van een auto zou bezitten, mocht je hiervoor kiezen.

 

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.