Smartphone verzekeren of niet?

Smartphone verzekeren of niet?

Heeft een verzekering voor de telefoon nut of is het geld weggooien? Dat verschilt per situatie. Als er nooit iets met je smartphone gebeurt en je tot nu toe geen schade hebt gehad dan is een smartphone verzekering niet echt nodig. Je hebt aangetoond dat je schadevrij een smartphone kunt gebruiken. Dat geldt niet voor iemand die al vaker schade heeft gehad. Een smartphone verzekering is dan geen verkeerde optie. In Nederland heeft circa één op de drie smartphone bezitters een verzekering die schade dekt aan het toestel volgens smartphoneguard.nl. Blijkbaar zijn veel mensen bang voor hoge kosten of het totale verlies van de mobiele telefoon.

Waarom wel of niet?
De vraag of een smartphone verzekeren verstandig is hangt af van meerdere factoren. De belangrijkste factor is of je zonder problemen reparaties kunt betalen of niet. Het risico gaat immers over schade. Als je de schade zonder problemen kunt betalen dan is een verzekering niet nodig. Als je echter iedere maand niet veel overhoudt dan kun je de reparaties waarschijnlijk niet makkelijk betalen en heb je al helemaal geen geld om een nieuw toestel te kopen. Deze afweging moet gemaakt worden voor het wel of niet nemen van een telefoonverzekering.

Wat niet doen?
Wat in ieder geval niet slim is geldt voor het tegelijk afsluiten van de telefoonverzekering met het abonnement. De verzekeringen die tijdens het aankoopproces aangeboden worden zijn meestal niet goedkoop. Dit geldt ook voor het afsluiten in de telefoonwinkel. Een verkoper van smartphones adviseert bijna altijd om de mobiele telefoon te verzekeren tegen alle risico’s. De verkoper probeert je op meerdere manieren te overtuigen maar dat heeft een reden. De verkoper krijgt een commissie voor het verkopen van de verzekering.

Garantie?
Je hebt twee jaar garantie op de mobiele telefoon volgens de Nederlandse wet. Tijdens deze periode vallen mechanische gebreken en andere schade niet onder je eigen verantwoordelijkheid. De fabrikant moet tijdens de garantieperiode zorgen voor de reparatie van de smartphone of anders een nieuw toestel leveren.

 

Inboedelverzekering?
Een inboedelverzekering verzekert alle draagbare producten in een huis en soms ook de mobiele telefoon. De laatste jaren zijn de voorwaarden van veel inboedelverzekeringen aangescherpt dus het is verstandig om het na te lezen of de mobiele telefoon onder de inboedelverzekering valt.

Tips

  • Maak de afweging of de verzekering voor de telefoon echt nodig is.
  • Laat je niet overhalen door een winkelverkoper.
  • Lees de voorwaarden van de verzekering volledig door.
  • Controleer welke dekking je inboedelverzekering biedt.
  • Stop de verzekering als je een nieuwe mobiele telefoon koopt.