Snel geld lenen: 7 gouden tips

Snel geld lenen: 7 gouden tips

Zo goedkoop mogelijk, snel geld lenen? Het kan! Door je goed in te lezen voordat je een lening afsluit voorkom je kleine foutjes die je duur kunnen komen te staan. Het hele internet afstruinen, naar valkuilen wat betreft snel geld lenen, kost enorm veel tijd. Daarom deden wij dit voor jou. Alle belangrijke informatie over snel en voordelig geld lenen hebben we voor je omgezet in 7 gouden tips.

7 tips

Een lening afsluiten is tegenwoordig zo gedaan. Je hoeft er niet meer voor naar de bank, maar kan het gewoon op jouw tijd en vanuit je luie stoel regelen. Maar doordat het zo gemakkelijk gaat, worden er ook nogal eens verkeerde keuzes gemaakt. En zo’n verkeerde keuze kan je behoorlijk wat geld kosten. Daarom hebben wij 7 gouden tips voor jou op een rij gezet. Lees deze gratis tips door en doe er je voordeel mee.

Tip 1: Bepaal de meest interessante looptijd

Even in het kort; de looptijd van een lening is de tijd in maanden die jij nodig hebt om de volledige lening terug te betalen. De looptijd wordt bepaald door het totaalbedrag dat je leent, de maandtermijn en de bijbehorende rente. Kies je voor een persoonlijke lening, dan staat deze looptijd, bij het afsluiten van de lening, al vast. Deze is minimaal 12 en maximaal 120 maanden. Kies je een doorlopend krediet, dan staat de looptijd niet vast. Je kan het afgeloste geld opnieuw opnemen, wat de looptijd van de lening verlengd. Er is vaak geen maximaal looptijd.

Zorg ervoor dat de looptijd van de lening past bij het doel van de lening. Met andere woorden: probeer de looptijd van de lening zo nauwkeurig mogelijk aan te laten sluiten bij de levensduur van het product of de dienst waarvoor je snel geld leent. Koop je met het geld een nieuwe auto? Dan zorg je ervoor dat de looptijd korter is en je de lening eerder afbetaald hebt, dan dat je de auto ‘af’ gereden hebt. Zo voorkom je dat je nog voor iets betaald dat je al niet meer gebruikt of in je bezit hebt.

Lukt het je om meer per maand af te lossen dan je van te voren dacht? Kort dan de looptijd van de lening in, door meer per maand af te lossen. Hierdoor verklein je het risico nog voor iets te betalen dat je niet meer gebruikt of in je bezit hebt. Ook betaal je over de gehele periode gezien minder rente en kan je dus goedkoper geld lenen.

Tip 2: Bereken de kosten op lange termijn

Hoeveel wil jij per maand kwijt zijn aan je lening? Je betaalt ten slotte iedere maand een X bedrag aan aflossing en een X bedrag aan rente. We snappen het, je wil nu snel geld lenen, maar bedenk goed of je het bedrag wat je nu kunt missen iedere maand, de gehele looptijd kan blijven missen. Het kan zijn dat je persoonlijke, financiële situatie verandert over een jaar. Doordat bijvoorbeeld je gezin uitbreidt of je met pensioen gaat. Kan je de lening dan nog iedere maand betalen? Zo voorkom je met een simpele berekening een betalingsachterstand en eventuele boetes op een later moment.

Tip 3: Bekijk of je meerdere lening kunt samenvoegen

Door leningen samen te voegen kan je op de kosten besparen. Daarnaast is er nog maar één plek waar jij je schulden aflost en heb je nog maar met één kredietverstrekker te maken. Dit maakt de situatie overzichtelijker en geeft meer rust. Je voegt je huidige leningen eenvoudige samen door je leningen te laten oversluiten.

Tip 4: Mogelijk recht op belastingvoordeel

Ga jij je huis verbouwen of je woning verbeteren? Dan is in het geval van een persoonlijke lening de rente aftrekbaar. Check op de website van de Belastingdienst of jij aan de voorwaarden voldoet. Voldoe je aan de voorwaarden? Dan zal je het geleende geld moeten aangeven als ‘eigenwoningschuld’.

Tip 5: Lees en vergelijk de voorwaarden

Wist je dat veel Nederlanders, die snel geld willen lenen, hun lening kiezen op basis van de rente? Daarbij vergeten ze compleet te kijken naar de voorwaarden die aan een lening worden gesteld. Zo’n voorwaarde kan bijvoorbeeld zijn dan je verplicht een overlijdensverzekering erbij af moet sluiten. Ook kan het zo zijn dat het rentetarief dat wordt getoond het rentetarief is voor een lening met maximale looptijd. Sluit je de lening voor een kortere tijd af, gaat het rentepercentage flink omhoog.

Hoe voorkom je nu dat jij ook in deze valkuil trapt? Allereerst door de voorwaarden door te lezen en te kijken welke ook op jou van toepassing zijn. Daarnaast vraag je van de meest interessante leningen een offerte op. Deze offertes worden op maat gemaakt en geven je een eerlijk beeld, wanneer je ze met elkaar vergelijkt.

Tip 6: Check of er een vergunning van de AFM of DNB is

Ontdekt waar jij het beste snel geld kan lenen? Check dan even of deze partij ook een vergunning heeft aangevraagd bij De Nederlandse Bank (DNB) of de Autoriteit Financiële Markten (AFM). Zo’n vergunning verkrijgt een kredietverstrekker alleen wanneer hij aan een aantal eisen voldoet. Zo zullen ze bijvoorbeeld getoetst worden op beschikbaarheid, betrouwbaarheid en een heel aantal wettelijke eisen. Prettig idee toch, dat je veilig leent?

Tip 7: Betaal geen bemiddelingskosten of verzekeringsadvies

Je moet het maar net weten; bemiddelingskosten mogen niet in rekening gebracht worden bij de klant. Een adviseur wordt al door de bank betaalt voor een bemiddeling. Het in rekening brengen van kosten hiervoor is bij de wet verboden. Dan is er nog het verzekeringsadvies. Voor verzekeringsadvies mag een kredietverstrekker wel een vergoeding in rekening brengen. Maar je bent niet verplicht om dit verzekeringsadvies ook te ontvangen. Weiger je het advies, kan de kredietverstrekker deze ook niet in rekening brengen.

Bonus tip: Pas op met een bezoek aan huis

Er zijn kredietverstrekkers die als extra service eenbezoek aan huis aanbieden. Dit kan handig zijn, maar ook gevaarlijk. Men is namelijk sneller geneigd een lening te ondertekenen wanneer er speciaal iemand voor aan huis komt. Achteraf gezien heb je dan misschien te snel getekend en had je liever nog wat andere leningen bekeken. Ook telefonisch contact met een adviseur of callcenter kan leiden tot een overhaaste beslissing.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.