Soorten CV-installaties?

Soorten CV-installaties?

Wanneer je op zoek bent naar een nieuwe cv-ketel, voor je centrale verwarming, dan zijn er een aantal opties waaruit je kunt kiezen. Naast de conventionele cv-ketel die tegenwoordig vrijwel niet meer wordt verkocht kennen we drie moderne varianten, namelijk de hr-ketel, vr-ketel en ook combiketel. Wat zijn de kenmerken van deze drie soorten ketels? We bespreken het hieronder. Lees snel verder!

Verbeterde hr-ketel

De hr-ketel is tegenwoordig erg populair. Deze hoog rendement (hr) ketel heeft, zeker ten opzichte van de conventionele ketel, een verhoogd rendement. Zo is er vaak meer dan 90 procent rendement te halen in vergelijking met de conventionele ketel. Dit verhoogde rendement wordt behaald omdat er bij de hr-ketel niet gebruik wordt gemaakt van een waakvlam.

Daarnaast wordt er bij een hr-ketel wel gebruik gemaakt van de warmte die vrijkomt bij de verbranding, deze warmte wordt vervolgens weer gebruikt om water te verwarmen, zeer efficiënt dus. De ketel zal een afvoer nodig hebben om condens te kunnen afvoeren. Dit type ketel is aan te raden bij huishoudens die veel gebruik maken van warm water.

Vr-ketel, wat is het precies?

De vr-ketel (verbeterd rendement) heeft een veel beter rendement dan de conventionele cv-ketel maar een iets minder goed rendement dan de hr-ketel. De vr-ketel heeft doorgaans een verbeterd rendement van zo’n 80 procent in vergelijking met de conventionele cv-ketel. De vr-ketel heeft dus ook een prima rendement en heeft daarnaast als voordeel dat deze veel makkelijker is te installeren dan een hr-ketel. En dit uit zich dan ook weer in de kosten. De vr-ketel zal dus behoorlijk wat goedkoper zijn dan de hr-ketel.

Combiketel, hoe werkt deze?

Een combiketel is als het ware een cv-ketel en boiler in één. Dit type ketel verkrijgt warm water door gebruik te maken van een tapspiraal of boiler. Er is bij een combiketel maar één verbrandingsafvoer benodigd en ook is er ook maar voor één brander onderhoud nodig. Omdat je bij gebruik van een combiketel maar in één systeem hoeft te investeren in plaats van in twee losse systemen (cv-ketel en boiler) kun je ruimte in huis besparen. De combiketel maakt gebruik van een efficiënt en compact formaat.

Welk type verwarmingssysteem?

Welk type verwarmingssysteem past het beste bij jou in huis? Wil je hierover graag advies van een specialist of wil je graag een bepaald type ketel laten installeren? Schakel dan een cv-ketel specialist in. Door meerdere loodgietersbedrijven uit je regio te vergelijken kun je eenvoudig kiezen voor een vakman die tegen de beste prijs een nieuwe cv-ketel voor je kan installeren.

Welk type ketel zou jij graag willen laten plaatsen?

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.