Tips om je geld verstandig te investeren

Tips om je geld verstandig te investeren

Steeds meer mensen besluiten om een deel van hun inkomen te investeren in aandelen, obligaties en investeringsfondsen. Op deze manier hopen zij een mooi rendement te behalen, wat normaliter hoger ligt dan de rente die je via de bank krijgt. Het investeren van spaargeld brengt echter ook risico’s met zich mee. Denk aan de kans dat je de investering voor een groot deel verliest, doordat koersen plotseling kelderen. Gelukkig zijn er verschillende manieren om je spaargeld op een slimme en weloverwogen wijze te investeren. In dit artikel vertellen we je hier meer over!

Tip: beleg in ieder geval nooit meer spaargeld dan je kunt missen. Geld wat je gebruikt om je vaste lasten te betalen zou je in geen geval mogen gebruiken voor investeringen. Zo verklein je de kans op onvoorziene verliezen en bijbehorende financiële problemen.

Investeren in obligaties of aandelen

Wanneer je geld wilt investeren in aandelen of obligaties, is het belangrijk om vooraf uit te zoeken wat de verschillen tussen beide investeringsmogelijkheden zijn. Een obligatie kan vergeleken worden met een lening, waarover je een bepaalde rente ontvangt. Bij aandelen wordt het rendement wat je over deze aandelen verdient bepaald door de koersen van de aandelen. Des te sneller de koers stijgt, des te hoger het rendement in dit geval ook zal zijn. Naast de mogelijkheid om aandelen te kopen, een zogenaamde long-positie, kun je ook besluiten om aandelen die je niet bezit te verkopen, een short-positie. In dit geval behaal je rendement op het moment dat de aandeelprijs daalt.

Over het algemeen geldt dat er aan het investeren in aandelen meer risico’s kleven, dan aan investeringen in obligaties. Bij een faillissement van een organisatie worden de obligatiehouders bijvoorbeeld eerst uitbetaald, voordat aandeelhouders een vergoeding voor hun aandelen krijgen. Dit kan een reden zijn om voor een investering in obligaties te kiezen. Een van de organisaties die obligaties aanbiedt is KronosBV.nl. Hier vind je obligaties met een relatief hoge rente, waardoor je een hoger rendement kunt behalen.

Stop je geld in crowdfundprojecten

Een andere vorm van investeren is een investering in een crowdfundproject. Crowdfunding heeft door de jaren heen flink aan populariteit gewonnen. Hierbij investeer je in een nog niet bestaand project, waarbij je investering gebruikt wordt om het project uiteindelijk uit te werken. Denk aan de grootschalige productie van een prototype! Na een bepaalde termijn krijg je de investering terug plus een vooraf vastgestelde rente. Het investeren in dergelijke projecten brengt net als het investeren in aandelen risico’s met zich mee. Je weet namelijk nooit zeker of een project aan zal slaan, waardoor de organisatie achter het project je mogelijk niet terug kan betalen.

Lees voor een dergelijke investering eerst de voorwaarden van een project door. Zo weet je precies wat de rente is, wanneer je de investering terug zal krijgen, enzovoorts. Er zijn verschillende websites waarop organisaties dergelijke projecten onder de aandacht kunnen brengen van mogelijke geïnteresseerden.

Investeren in beleggingsfondsen

De meest stabiele investering is mogelijk een investering in een investeringsfonds. In dit geval belegt het fonds je investering in verschillende aandelen en obligaties, waarmee je risico gespreid wordt. Door de spreiding van het risico zal ook je rendement op de lange termijn iets afnemen. Des te lager het risico wat je loopt immers is, des te lager zal ook het rendement van je portefeuille zijn.