Tweedehands kleding

Tweedehands kleding

In een land als Nederland waar veel welvaart heerst, besteden veel consumenten hun geld aan kleding. Wij houden van kleding kopen, omdat het een prettig gevoel geeft. Het feit dat je met een nieuw kledingstuk thuiskomt is altijd prettig. Het sleutelwoord hier is nieuw. Waarom kopen mensen nieuwe kledingstukken als er ook goedkopere alternatieven zijn zoals tweedehands kledingstukken? 
 
Stigma tweedehands kleding 
 
Een van de redenen dat mensen weinig tweedehands kledingstukken kopen komt door een bepaald stigma dat heerst rondom het onderwerp tweedehandskleding. Mensen denken dat tweedehandskleding smerig is. Of dit stigma klopt is maar de vraag. Als mensen hun kleding naar een vintagewinkel brengen, moeten deze gewassen zijn. Óók zijn er vintagewinkels die daarbovenop nog een extra wasje ertegenaan draaien.    
 
Kwaliteit 
 
Veel mensen betwijfelen de kwaliteit van de tweedehands kleding en dat is ook logisch. Het kledingstuk kan voor een langere tijd gedragen zijn en dan is het nog maar de vraag hoelang die meegaat. Kleding die hangt bij vintagewinkels gaat net zoals kleding die hangt bij kledingzaken mee voor een langere periode. Het kan wel zo zijn dat er een knoopje mist of dat er een klein gaatje is.   

.Tweedehands kleding
 
Studenten 
 
Het Eurydice netwerk publiceerde in opdracht van de Europese Commissie een lijst met de hoogte van het collegegeld. Nederland staat op de derde plek van deze ranglijst en dat betekent dat studeren in Nederland niet goedkoop is in vergelijking met andere Europese landen.  
Volgens het Nibud besteden studenten gemiddeld €51,- per maand aan kleding en schoenen. 
Betekent het dan dat studenten uitgaven maken aan nieuwe kleding? Ja en nee. Er zijn zeker studenten die nieuwe kledingstukken kopen bij zaken zoals de H&M en de Primark. Maar er zijn ook studenten die besparen door ook tweedehands kleding kopen. Sterker nog, deze groep groeit. Tweedehands kleding wordt gezien als een voordelig en hip alternatief. Het platform United Wardrobe speelt hier slim op in. Door gebruik te maken van BN’ers en verschillende influencers zijn studenten sneller geneigd om deel te nemen aan deze trend. 

Nadelen kledingindustrie  
 
Voor het produceren van kledingstukken zijn veel grondstoffen nodig. Hierbij kun je denken aan land, water en energie. Óók ontstaat er bij de productie van kledingstoffen koolstofdioxide. Doordat kleding in grote mate geproduceerd wordt, komt er veel koolstofdioxide in de atmosfeer terecht wat slecht is voor het klimaat van de aarde. Als je tweedehands kleding aanschaft ben je duurzamer bezig. Wel moet je altijd zelf de vraag stellen of je het kledingstuk nodig hebt. 
 
Eindoordeel  
 
Wij Nederlanders houden van kleding en dat is zeker geen probleem! Wel moeten we rekening houden met wat voor gevolgen de kledingindustrie heeft voor het klimaat en wat wij daarin kunnen doen. Tweedehands kleding kopen is dan zeker een goed alternatief, maar stel jezelf altijd de vraag of je het kledingstuk daadwerkelijk nodig hebt.  

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.