Vergelijken van cilinders: wat zijn de verschillende opties?

Vergelijken van cilinders: wat zijn de verschillende opties?

Een cilinder is het onderdeel van uw slot waar u daadwerkelijk de sleutel in stopt. De cilinder vormt de basis van uw deurbeveiliging. Maar hoe vergelijk je verschillende cilinders en hoe weet je wat de juiste cilinder is voor uw situatie? Dit leggen wij graag voor u uit.

Cilinders kun je vergelijken op de volgende aspecten:

  • Soort cilinder
  • Afmetingen
  • Beveiligingsgraad
  • Paniekfunctie
  • Gelijksluitend
  • Soort sleutel
  • Hardstalenbrug

Soort cilinder

Cilinders zijn te verkrijgen in verschillende soorten en maten. Een dubbele cilinder is de ‘gewone’ cilinder en is van twee kanten te openen. De halve cilinder is van één kant te openen. Verder heb je ook nog een knopcilinder. Deze is aan twee kanten te openen, waarvan één kant met een knop. Je kan beide cilinders hier vinden.

Afmetingen

De afmeting van de cilinder bepaalt of de cilinder bij u in het slot past. De cilinder mag maximaal 3 mm uit het schild steken. De cilinder meet je op vanuit het hart van de cilinder naar de buitenkant. Dit zijn de maten A en B. De standaard lengte is 60mm en dus 30/30.

Beveiligingsgraad

De beveiliging van een cilinder hangt samen met het SKG-keurmerk. Hierin kunt u de keuze maken tussen SKG** en SKG*** gecertificeerde cilinders. Cilinders met SKG** zijn beveiligd tegen alle recente inbraakmethodes, behalve kerntrekken. Kerntrekken is momenteel de meest voorkomende inbraakmethode. Cilinders met SKG*** zijn wel beveiligd tegen kerntrekken.

Mocht uw deur al beveiligd zijn met SKG*** deurbeslag is een cilinder met SKG*** niet noodzakelijk. Maakt u gebruik van deurbeslag dat lager gecertificeerd is dan SKG*** is het erg verstandig om een SKG*** cilinder aan te schaffen.

Paniekfunctie

De paniekfunctie bij een cilinder zorgt ervoor dat een sleutel aan beide kanten te gelijk ingestoken kan worden. Bij sommige cilinders zit dit standaard inbegrepen, bij andere cilinders kunt u dit optioneel erbij kopen. 

Gelijksluitend

Bij aankoop van cilinders krijgt u de keuze of u deze cilinders gelijksluitend wilt hebben. Hiermee wordt bedoeld dat de cilinder met de zelfde sleutel open kan als de andere cilinders. Bij aanschaf van een set cilinders wordt er meestal automatisch van uit gegaan dat deze gelijksluitend moeten zijn. Wilt u een nieuwe cilinder kopen die met de zelfde sleutel moet werken als een oude cilinder? Dit is ook mogelijk! Let hierbij wel op of het om gecertificeerde cilinders gaat. Deze mogen alleen nagemaakt worden op vertoon van het verkregen certificaat. 

Soort sleutel

Bij aankoop van een cilinder kunt u twee soorten sleutels verwachten, snijsleutels en keersleutels. Een snijsleutel gaat verticaal in de cilinder, zoals men dit gewend is. Dit is een simpele en conventionele sleutel. De keersleutel gaat horizontaal in de cilinder, dit kan op beide manieren. Keersleutels zijn fijner in gebruiksgemak en kunnen beschikken over kopieerbeveiliging. 

Hardstalenbrug

Een hardstalenbrug is te vinden in het midden van een cilinder en zorgt ervoor dat een cilinder nagenoeg onbreekbaar is. Vaak is een hardstalenbrug optioneel bij aankoop van een cilinder.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.