Vergelijking, in welke steden kost je studentenkamer het meest?

Vergelijking, in welke steden kost je studentenkamer het meest?

Het is iets wat voor vele studenten onvermijdelijk is, je studie ligt zo ver van je ouderlijk huis vandaan of je wilt gewoon graag het ouderlijk huis verlaten. Kortom je gaat op kamers wonen in een grote studentenstad. Een hele uitdaging waarbij je kosten iets hoger worden dan wanneer je in het ouderlijk huis blijft wonen. Maar in welke stad zijn de kosten nou het hoogst? En waar vind je het snelst en gemakkelijkste een kamer?

Studie-kosten.nl heeft een analyse gemaakt van in welke steden je nu het snelst een kamer kan vinden en waar je dan voor die kamer het meeste huur betaalt. Echte studentensteden zijn natuurlijk opgenomen in dit onderzoek zoals Delft, Wageningen, Groningen en Amsterdam. Maar ook wat minder bekende steden voor beginnende jongeren op de woningmarkt zoals Ede, Dronten of Velp.

Kosten

Qua kosten schelen de meeste steden niet zo enorm veel van elkaar. De meeste kosten voor kamers zitten tussen de 300 en 400 euro. Ede en Dronten zijn hierin uitschieters aan de goedkope kant met respectievelijk €288 en €286. De uitschieters aan de dure kant zijn Amsterdam, Haarlem en den Haag met €455, €429 en €433. Op de voet gevolgd door Rotterdam en Alkmaar waar de huur van studentenkamers gemiddeld €411 en €391 kost. Opvallende goedkope steden zijn Enschede met toch een universiteit in de stad  en hier betaal je maar €303 huur, en Groningen een van de grootste studentensteden valt ook op met maar €352. Steden die dan weer opvallend zijn qua kosten zijn Sittard een niet erg grote stad maar waar de huur wel gemiddeld €372 is en Alkmaar en Almere die beiden toch niet als studentenstad worden gezien maar waar de kosten wel €388 zijn in Almere en in Alkmaar dus €391.

Beschikbaarheid

Qua kosten hebben de steden in Nederland dan wel weer een wat groter verschil. Waar je namelijk het meeste kans hebt op een kamer is in het noorden van het land. Leeuwarden en Groningen komen erg goed uit de bus bij deze test. Ook in Brabant en Zeeland is het niet onverdienstelijk qua aanbod van studentenkamers, hierbij zijn Tilburg, Eindhoven en Middelburg dan weer lijstaanvoerders. Dan degene die als allerbesten uit de bus komen zijn Groningen, Enschede en Ede met een 7.5, 7.6 en 7.7. De matigste steden uit de lijst zijn Leiden, Dronten en de absolute uitschieter op dit gebied is Amsterdam. Deze steden kregen  een 6.3, 5.9 en een 5.2 voor onze hoofdstad. Verdere opvallende steden waar je wel makkelijk een kamer kunt vinden zijn Rotterdam en Wageningen met een 7.2 en 7.4.

Deze beweringen zijn gedaan a.d.h.v een onderzoek van de keuzegids in 2016 te lezen via onderstaande link.

http://www.studie-kosten.nl/32-op-kamers-gaan