Verstandig vergelijken tussen sparen of beleggen

Verstandig vergelijken tussen sparen of beleggen

Je wilt je vermogen laten groeien maar je twijfelt of je wilt gaan sparen of beleggen. Sparen is kiezen voor zekerheid, wat veel Nederlander doen. Echter gaan er ook steeds meer mensen beleggen. Maar wat moet je nou weten en ook vergelijken om een verstandige keuze te maken tussen deze twee. In het artikel hieronder leggen we uit hoe je bij sparen bijvoorbeeld de spaarrente kan vergelijken en bij beleggen bijvoorbeeld de verschillende partijen.

 

Eerst het verschil

Het is belangrijk om te weten wat het verschil tussen sparen en beleggen is? Dit verschil is voornamelijk in het risico en het rendement wat je wilt bereiken. Wil je gaan beleggen, dan dat onzekerder in tegenstelling tot sparen. Beleggen is uitermate geschikt voor de lange termijn. Als je je geld voor een langere tijd kunt missen dan kan beleggen meer opleveren dan sparen.

 

Waarom wil je sparen en waar kan je op letten?

Bij sparen kies je voor zekerheid, je geld staat veilig bij een bank, je krijgt er bijna geen rente voor maar je kan het ook niet verliezen. Alleen als je een groot vermogen hebt gestald bij de bank betaal je negatieve spaarrente. Dat is natuurlijk zonde van je geld als je ervoor moet betalen om het ergens onder te brengen. De huidige spaarrente ligt bij de meeste banken op de 0,01% dus daar kan je niet zoveel in vergelijken. Wat je wel kunt vergelijken is de verschillende spaarrekeningen; deposito of vrij opneembaar Een vrij opneembare spaarrekening is de meest voorkomende bij particulieren en die hebben dus een rente van 0,01%. De deposito spaarrekeningen hebben hogere rentes, zo rond de 1,00% dus daar kan je eventueel wel goed vergelijken.

 

Wat is een alternatief?

Voor de lage spaarrente is het alternatief waar steeds meer Nederlanders voor kiezen beleggen. Door de lage rente in combinatie met inflatie is het geld inzetten op een spaarrekening niet meer de moeite waard. Beleggen is het alternatief als je voldoende spaargeld achter de hand hebt om eventueel onvoorziene uitgaven op te kunnen vangen. Je zet je geld voor bijvoorbeeld een langere termijn weg, neem nou 10 jaar en in die 10 jaar zal je geld naar alle waarschijnlijkheid meer waard zijn dan 10 jaar geld op een spaarrekening. Het is wel verstandig te beleggen voor de lange termijn want er kan zomaar iets gebeuren waardoor het een jaar even wat minder gaat met de beurzen. Voor je gaat starten met beleggen is het verstandig jezelf goed in te lezen in de mogelijkheden maar zeker ook in de risico’s die je kan lopen. Resultaten in het verleden bieden geen garantie voor de toekomst en dat gezegde is heel belangrijk.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.