Waar moet je op letten bij het vergelijken van een warmtepomp?

Waar moet je op letten bij het vergelijken van een warmtepomp?

warmtepomp

In deze tijd is het perfect om je huis eens te veranderen. Eén grote verandering kan zijn: het aanbrengen van een warmtepomp. Dit is een pomp die op een duurzame manier je huis verwarmt. Door gebruik te maken van zo’n warmtepomp heb je geen cv-ketel meer nodig. Daarnaast maakt een warmtepomp geen gebruik van gas voor de verwarming van je huis, maar van de lucht of het water in de grond. Je bent dus veel duurzamer en energiezuiniger bezig. Ben je enthousiast geworden? Dan helpen we je graag met deze keuzehulp voor het kiezen van de juiste warmtepomp. Want waar moet je allemaal op letten en welke warmtepomp heb jij nodig? 

Verschillende soorten warmtepompen

Het is ten eerste slim om te weten welke verschillende soorten warmtepompen er zijn. Dan kun je op basis hiervan jouw keuze maken

  • Lucht / Lucht warmtepomp

Een Lucht / Lucht warmtepomp haalt water uit de lucht om het huis te verwarmen. Alle ruimtes in het huis of kantoor worden verwarmd via plafond-  en wand units en dus niet via radiatoren. Een voordeel van deze warmtepomp is dat het ook fungeert als airco. Dit is een handig systeem voor bijvoorbeeld hotels. Hier zijn kamers die niet de hele tijd verwarmd hoeven te worden. Met de Lucht / Lucht warmtepomp kan dit op een eenvoudige manier.

  • Lucht / Water warmtepomp

De Lucht / Water warmtepomp haalt net als de Lucht / Lucht warmtepomp het water uit de buitenlucht. Een verschil met deze pomp is dat de Lucht / Water warmtepomp de warmte overdraagt via een afgiftesysteem. Dit kan bijvoorbeeld zijn via radiatoren of vloerverwarming.

  • Bodem / Water warmtepomp

Dit is een warmtepomp die via buizen in de bodem is aangelegd. Er wordt hiermee warmte gewonnen uit de grond. Een groot voordeel hiervan is dat je voor bijna geen geld je huis kunt verwarmen. Dit type warmtepomp is vooral mogelijk bij nieuwbouwhuizen.

  • Water / Water warmtepomp

Bij de Water / Water warmtepomp worden er twee putten gemaakt. Vanuit deze putten wordt grondwater omhoog gepompt. De installatie vindt dus plaats onder de grond. Deze pomp wordt vaak niet aangelegd voor een huis op zich, maar voor een heel blok huizen. Het is namelijk erg duur. 

  • Hybride warmtepomp

Een hybride warmtepomp is een combinatie van twee dingen: een hr-ketel en een warmtepomp. Deze wordt het meeste gebruikt omdat deze makkelijk aan te leggen is. Het zorgt gelijk voor een minder gasverbruik. De pomp wordt in de meeste gevallen gebruikt en verwarmt het huis via de buitenlucht. Wanneer er extreem koude dagen zijn, moet er nog gebruik gemaakt worden van de ketel. 

Dus nu zijn de warmtepompen die mogelijk zijn duidelijk. Hoe weet jij nou welke jij nodig hebt?

Stap 1: Wat voor soort huis heb je?


Het is ten eerste belangrijk om te kijken naar je huis. Zo is een Bodem / Water pomp vaak mogelijk bij nieuwbouwhuizen en is het belangrijk dat je over een tuin beschikt. Een Water / Water pomp wordt daarnaast alleen aangelegd voor een heel complex of meerdere huizen. Bedenk dus goed over welke pomp jouw huis op dit moment beschikt en wat je graag zou willen. 

Stap 2: Kosten

De kosten van een warmtepomp kunnen veel verschillen, maar het is en blijft een grote investering. Toch komen deze kosten je al snel tegemoet als je de lagere energiekosten bekijkt de volgende periodes. Voor een Water / Water warmtepomp kun je denken aan zo’n € 12.500 ,- en voor een Lucht / Water pomp aan € 5.000,-. Ook is er tot 2023 door de Rijksoverheid een subsidie beschikbaar gemaakt voor particuliere personen en bedrijven die over willen gaan op duurzame energie. Dit heeft ook invloed op de kosten. 


Stap 3: Combinatie met een cv-ketel

Heb je op dit moment een cv-ketel? Is deze cv-ketel nog redelijk nieuw maar wil je toch overstappen op duurzame energie? Dan is een hybride warmtepomp waarschijnlijk iets voor jou. Met deze warmtepomp houd jij je cv-ketel maar ga je voor een groot deel over op de warmtepomp. Alleen op hele koude dagen wordt je huis nog verwarmd via de ketel. 

Een warmtepomp is een duurzame investering. Het is dus altijd handig om contact op te nemen met een professional. Deze kan jou precies vertellen welke pomp jij het beste kunt aanschaffen. 

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.