Waarom je je pensioen goed moet voorbereiden

Waarom je je pensioen goed moet voorbereiden

Wanneer je met pensioen gaat zul je aan veel dingen moeten wennen. Je dagritme wordt anders, je hebt meer vrije tijd, en in plaats van salaris ontvang je pensioen. Voor veel mensen is met pensioen gaan iets waar ze al jaren naar vooruit kijken, maar wanneer het eenmaal tijd is om gedag te zeggen tegen alle collega’s, is het mentaal soms best zwaar. Dit betekent dat je niet alleen de financiële kant van je pensioen goed moet voorbereiden, maar ook de mentale kant.

actie, affectie, beweging

Ontvang je wel genoeg pensioen?

Om te weten of jij de levensstijl die je graag hebt kunt behouden na je pensioen, moet je de rekenmachine uit de la halen. Schrijf duidelijk op welke vaste lasten je denkt te hebben tegen de tijd dat je met pensioen gaat. Als je hypotheek dan al is afgelost heb je bijvoorbeeld een flinke kostenpost minder. Wil je vier keer per jaar op vakantie na je pensioen of ben je van plan een nieuwe hobby te beginnen? Maak dan een budget voor deze uitgaven. Vergeet niet dat je op latere leeftijd waarschijnlijk beter een goede aanvullende zorgverzekering kunt nemen, en dat de prijzen van boodschappen en andere zaken elk jaar een beetje stijgen. Maak dus een ruim budget. Om te zien hoeveel pensioen je zult ontvangen, moet je onder andere naar je pensioen regelingen kijken.

affectie, baby, baby'tje

De mentale voorbereiding op je pensioen

Het is vast heerlijk om een paar weken op vakantie te gaan zodra je stopt met werken, of om thuis op de bank te hangen. Maar de kans bestaat dat je je werk na een tijdje gaat missen, vooral omdat je je verveelt of omdat je minder sociale contacten hebt. Plan dus wat je wil bereiken na je pensioen: een wereldreis, een nieuwe hobby, samen wandelen met je partner, uitjes met de kleinkinderen… Hoe groot of klein het ook is, het gaat erom dat je bezig blijft en van je pensioen geniet.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.