Wat is de meest ideale airco voor jou?

Wat is de meest ideale airco voor jou?

Waar in het verleden een hittegolf of een lange warme zomer een uitzondering was in Nederland, zien we dat beide de laatste jaren normaal zijn geworden. De zomers zijn langzaam steeds warmer en langer geworden. Ook voor de hittegolven zien we dat deze vaker voorkomen en dat ze ook langer aanhouden. De lange hete nachten kunnen voor problemen zorgen.

Slechte nachtrust
Tijdens een hittegolf probeer je natuurlijk om de hitte zoveel mogelijk buiten te houden. Naarmate een hittegolf langer duurt, lukt het niet meer om de temperatuur in huis aangenaam te houden. Ook ’s nachts koelt je huis niet meer af. Het komt voor dat de temperatuur in je slaapkamer rond de 30 graden Celsius blijft hangen. Met deze hitte slaap je niet goed meer. Gevolg is dat je ’s ochtends doodmoe je bed uitkomt om weer een bloedhete dag tegemoet te gaan. De enige manier om de temperatuur in huis, en met name in de slaapkamer, aangenaam te houden, is actief koelen. Hier heb je een airco voor nodig. Er zijn verschillende soorten airco’s verkrijgbaar.

Mobiele airco?
De meest bekende airco is de mobiele airco. Dit is een compacte all-in-one unit op wieltjes. Een mobiele airco zuigt via een rooster aan de achterkant lucht aan. De airco koelt en ontvochtigt de lucht. De koele droge lucht wordt aan de voorkant de ruimte in geblazen. Bij het koelen komt warmte vrij en ook het vocht moet afgevoerd worden. Bij een mobiele airco gaat de afvoer via een slang aan de achterkant van de airco. Het is erg belangrijk om deze slang naar buiten te voeren, bijvoorbeeld door een raam of schuifdeur. Je hebt afdichting rondom de afvoerslang nodig om te voorkomen dat er warme lucht van buiten naar binnen stroomt. Hier kun je kant en klare setjes voor kopen. Voor kleine ruimtes zoals de slaapkamer, is een mobiele airco een prima oplossing.

Split unit airco
Als je grotere ruimtes wilt koelen, dan is een mobiele airco meestal niet voldoende. Je kunt dan beter kiezen voor een split unit airco. Zoals de naam al doet vermoeden, bestaat dit systeem uit twee modules die met slangen aan elkaar verbonden zijn. De compressor die de lucht koelt staat buiten. Via de binnenunit stroomt koele lucht de kamer in. Als je op het internet naar “split airco test” zoekt, vind je veel informatie over dit systeem. Tevens kun je vergelijken en bepalen of het voor jouw situatie een goede oplossing kan zijn.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.