Wat is het verstandigste: eerst een nieuw huis kopen of eerst uw eigen huis verkopen?

Wat is het verstandigste: eerst een nieuw huis kopen of eerst uw eigen huis verkopen?

Huis-kopen-verkopen

U wilt gaan verhuizen en u hoort het van alle kanten: het is een hectische periode op de huizenmarkt. Zeker in Amsterdam is het op dit moment lastig om aan een (betaalbare) woning te komen. Twijfelt u daarom of uw eerst een nieuw zult gaan kopen of juist moet wachten totdat uw huidige woning verkocht is? Lees dan verder!

Persoonlijke omstandigheden

Ten eerste hangt uw keuze van een aantal persoonlijke factoren af. Hoeveel tijd heeft u voordat u wilt gaan verhuizen? Heeft u al een droomhuis voorbij zien komen? Heeft u voldoende geld tot uw beschikking om een aantal maanden (of jaren!) dubbele woonlasten te betalen? Voordat u een keuze maakt, kunt u het beste eerst financieel advies inwinnen. Zo weet u wat uw budget is en komt u niet voor onaangename verrassingen te staan.

Eerst kopen, dan verkopen

Als u genoeg financiële ruimte heeft om dubbele woonlasten te betalen, kan het heel prettig zijn om eerst een ander huis te gaan kopen. U kunt zich rustig oriënteren op de huizenmarkt en wachten tot dat ene pareltje voorbijkomt. Of misschien heeft u uw droomhuis al gevonden en wilt u voorkomen dat iemand anders ermee vandoor gaat. Als u verwacht dat uw huidige woning snel verkoopt is dat het moment om toe te slaan. Zeker in Amsterdam, waar het allemaal zo snel gaat.

Eerst verkopen, dan kopen

Als u besluit om juist eerst uw huis te verkopen voordat u een nieuw huis gaat kopen, dan heeft u een goed beeld van uw financiële situatie. De verkoop van uw huidige woning heeft mogelijk een overwaarde opgeleverd, die voor de aanschaf van een nieuwe woning kan worden benut.

Doordat u geen haast heeft met uw verkoop, kunt u rustig onderhandelen over een goede prijs voor uw woning. Dit scheelt een hoop stress.

Het nadeel is dat u twee keer zult moeten verhuizen. Eerst naar een tijdelijke (huur)woning en daarna naar uw nieuwe huis. Ook zult u tussendoor een huurhuis of een andere vorm van onderdak moeten zien te vinden. Dit kan in de huidige huizenmarkt in de Randstad ook nog behoorlijk lastig zijn.

Huizenmarkt in Amsterdam

Een huis kopen of verkopen in de Randstad werkt anders dan op het platteland in Groningen. In de Randstad vliegen de huizen als warme broodjes over de toonbank. Zeker in Amsterdam is het moeilijk om in deze periode aan een huis te komen.

Vaak is het daarom handiger om eerst een nieuw huis te kopen, voordat u uw huis in Amsterdam verkoopt. Anders komt u mogelijk zonder onderdak te zitten. Om deze volgorde aan te kunnen houden, moet u wel genoeg financiële ruimte hebben om tijdelijk dubbele woonlasten te kunnen dragen. Vaak moet u aan de hypotheekverstrekker kunnen aantonen dat u minstens 12 tot 24 maanden kunt overbruggen.

Met deze moeilijke en overspannen huizenmarkt is het fijn als er iemand met u meekijkt. Iemand met verstand van de regio. Voor een persoonlijk en professioneel advies kunt u een hypotheekadviseur in Amsterdam inschakelen.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.